Slovenija 7.7.2015 14:07

SMG bo novo sezono posvetil prevpraševanju lastne identitete

Ljubljana, 7. julija - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo v 60. sezoni, ki jo je pripravil nov umetniški vodja gledališča Goran Injac, ubralo nova pota. Kot je na današnji novinarski konferenci napovedal Injac, bo ponudilo moderen in dinamičen program, ki se bo razlikoval od dogajanja v drugih gledališčih. Sezona 2015/16 bo ponudila tri programske enote.

Ljubljana. Poslopje Slovenskega mladinskega gledališča. Foto: Tamino Petelinšek / STA

Ljubljana.
Poslopje Slovenskega mladinskega gledališča.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

V glavni program, ki bo namenjen prevpraševanju lastne identitete, so uvrstili velike produkcije. Okrog njega so zgradili dodatni program manjših eksperimentalnih projektov, ki so ga poimenovali Mladinsko_Lab. Namen novega programskega sklopa je razširitev repertoarne ponudbe SMG in odprtje novega prostora, v katerem se bodo različne gledališke discipline srečevale in prepletale z drugimi umetniškimi izrazi. Programska enota Mladinsko dialog pa bo ponudila izobraževanja in predavanja. Kot je še izpostavil Injac, se z novo sezono spreminja tudi celostna vizualna podoba gledališča.

V glavnem programu bo kot prva premierno uprizorjena predstava Kompleks Ristić, ki jo bo režiral Oliver Frljić. Frljić bo v predstavi, ki jo pripravljajo v koprodukciji z HNK Rijeka, BITEF Beograd in MOT Skopje, "kompleksni gledališki terorizem Ljubiše Ristića s forenzično režijo ponovno dal na rentgen in vidmarjanski del slovenske gledališke elite spravil v obup".

Sledila bo predstava Drame princes Elfride Jelinek. Režijo bo prevzel Michal Borczuch, eden najpomembnejših poljskih režiserjev mlajše generacije. Po besedah dramaturga Tomaža Toporišča bo to prva uprizoritev Jelinekove v SMG. Kot je še dejal, gre za zelo berljivo, inteligentno besedilo, ki predstavlja antipod Shakespearovih kraljevskih tragedij.

Butnskala Emila Filipčiča in Marka Derganca bo tretja predstava, ki bo v novi sezoni zaživela na odru, in sicer v režiji Vita Tauferja. Po Toporišičevih besedah predstava skozi optiko 80. let minulega stoletja relevantno spregovori tudi o današnjem času. Predstavo, ki bo sledila radijski igri, filmu in stripu, bodo na oder postavili v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj.

Sledil bo Janez Janša v Mladinskem, nato pa igra Nov komad Simone Semenič, ki jo bo režiral Sebastijan Horvat. Kot je pojasnil Injac, gre za parafrazo projekta Dušana Jovanovića Žrtve mode bum-bum iz leta 1975 v SMG, ki je bil v času nastanka prelomen za gledališče.

Program Mladinsko_Lab vključuje igro Hura Nosferatu Andreja E. Skubica v režiji Simone Semenič, Norčevanje teme nemškega dramatika Wolframa Lotza v režiji mladega režiserja z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Tina Granbarja, hibridni javni dogodek na presečišču med gledališko predstavo, koreografijo, družabno igro in happenigom Communitas na izpitu ter interaktivni glasbeni performans ÜberŠkrip Jelene Rusjan.