Svet 8.7.2015 5:00

V Muzeju Smithsonian napovedujejo retrospektivo fotografa Irvinga Penna

Washington, 8. julija - V Muzeju ameriške umetnosti Smithsonian napovedujejo retrospektivo fotografa Irvinga Penna. Pod naslovom Irving Penn: Onstran lepote bo združenih 146 fotografij, številne bo imela javnost priložnost videti prvič. Penn je širši javnosti poznan predvsem po modnih fotografijah, ki jih je v 40. in 50. letih minulega stoletja objavljal v reviji Vogue.

Ljubljana. Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Razstavo bodo odprli 23. oktobra, predstavila bo vse faze Pennovega ustvarjanja. Na njej bodo poleg njegovih ikoničnih modnih fotografij, portretov in tihožitij predstavljene tudi redke fotografije, ki jih je Penn v 30. letih minulega stoletja posnel na ulicah, in fotografije z ameriškega juga iz 40. let minulega stoletja. Vse fotografije bodo iz zbirke muzeja Smithsonian.

Predvajali bodo tudi filme, ki prikazujejo Penna v Maroku in ki jih je posnela njegova žena Lisa Fonssagrives Penn. Preko njih bodo obiskovalci dobili zelo živo predstavo o Pennovem delu.

Ameriški fotograf Irving Penn (1917-2009) je bil mojster črno-bele in barvne fotografije. Kot napovedujejo v muzeju, bo razstava proslavila dediščino Penna kot modernega mojstra, obenem bo pričala o njegovem vplivu razvoj fotografskega medija. Na ogled bo do 20. marca prihodnje leto.