Slovenija 8.7.2015 14:32

Polnoletna Ana Desetnica se bo poslovila v Mariboru

Maribor, 8. julija - V Mariboru se bo danes z zadnjimi predstavami končal 18. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Festival v organizaciji Gledališča Ane Monro je potekal v 13 slovenskih mestih, letos prvič v Škofji Loki, Radovljici in Kočevju. Njegova statistika se glasi: 35 različnih prizorišč, 152 nastopov in skoraj 300 nastopajočih.

Ljubljana. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival uličnega gledališča Ana Desetnica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstave si je po ocenah prirediteljev ogledalo več kot 35.000 tisoč gledalcev, od tega dobra polovica v Ljubljani.

Direktor festivala Goro Osojnik je polnoletno izvedbo Ane Desetnice označil za uspešno, k čemur je pripomoglo tudi vreme. Festivalsko središče Miklošičev park v Ljubljani je bilo po njegovih besedah pozitivno sprejeto, zadovoljni so bili tudi nastopajoči. Skupni obisk prireditev je bil približno enak lanskemu, morda je bil zaradi poletne pripeke celo nekoliko manjši, je povedal za STA.

Današnji festivalski zaključek v Mariboru nameravajo, kot napoveduje, izpeljati v večjem delu, saj bodo v primeru dežja poiskali pokrita prizorišča.

Za prihodnje leto pa Osojnik predvideva, da se bo festival širil v še kakšen slovenski kraj. Zanimanje za ulično gledališko umetnost namreč, kot pravi, obstaja. "Program pa mislim, da bomo uspeli obdržati tak, kakršen je, razen če se nam ne zgodi kakšna Grčija," ocenjuje in dodaja, da se mu financiranje v lokalnih okoljih kaže celo bolj stabilno kot v prestolnici ali v Mariboru.

"Desetničarji" so bili v 13 slovenskih mestih prisotni od 26. junija, v vsakem kraju je imel festival svojo podobo, organizatorja in idejo. Gostili so 36 skupin iz 14 držav, med njimi poljski Teatr Biuro Podrozy, poljski dvojec Scena C in belgijsko-nemško klovnovsko zasedbo The Primitives. Bogata je bila tudi domača produkcija.