Svet 8.7.2015 13:28

Slovenski kratki filmi danes na festivalu na Portugalskem

Porto, 8. julija - Na 23. festivalu kratkih filmov v mestu Vila do Conde na Portugalskem bodo danes prikazali izbor slovenskih kratkih filmov. V programu Evropska panorama bodo prikazali štiri kratke igrane filme - Atorzija, Srce je kos mesa, Child in Time ter Vsak dan ni vsakdan. Izbor dopolnjujeta še dva animirana filma.

Izbrani kratki filmi so svetovne premiere doživeli na treh najpomembnejših filmskih festivalih. Leta 2003 se je na Berlinale uvrstil film Atorzija režiserja Stefana Arsenijevića, ki je tudi dobil zlatega medveda in bil nominiran za oskarja. Na letošnjem Berlinalu so ga ponovno prikazali v sklopu obeleževanja 10-letnice zlatih medvedov za kratke filme.

Film Srce je kos mesa, ki ga je posnel Jan Cvitkovič, so leta 2004 prikazali na beneškem filmskem festivalu. Režiser se je v Benetke vrnil leta 2009 s kratkim filmom To je zemlja, brat moj.

V letu 2005 se je slovenski kratki film vrnil na Berlinale, tokrat s filmom Child in Time režiserke Maje Weiss. Tudi zanjo to ni bilo prvo sodelovanje na Berlinalu, saj so leta 2002 njen celovečerni prvenec Varuh meje predvajali v sekciji Panorama in ga tudi nagradili.

Leta 2008 pa se je film Vsak dan ni vsakdan režiserja Martina Turka uvrstil v program Quinzaine des Realisateurs na festivalu v Cannesu.

Ob igranih kratkih filmih slovensko panoramo dopolnjujeta še animirana filma Čikorija an' kafe režiserja Dušana Kastelica in Boles Špele Čadež.

Čikorija an' kafe iz leta 2008 je obredel skoraj vse festivale kratkega in animiranega filma ter prejel 13 nagrad. Podobno pot je leta 2013 ubral Boles, ki je pobral še več nagrad. Poleg tega je prvi slovenski animirani film, ki se je uvrstil med pet nominirancev za pan-evropsko nagrado Cartoon d'Or 2014.

Z izborom slovenskih kratkih filmov je festival želel ob 20-letnici Slovenskega filmskega centra (SFC) pripraviti posvetilo slovenskemu kratkemu filmu. Predstavitev izbranih kratkih filmov iz zadnjih 20 let je drugo praznovanje jubileja SFC v tujini, prvo je bilo januarja na filmskem festivalu v Trstu, so sporočili iz SFC.

Festival Vila do Conde, ki velja za eno najpomembnejših srečanj za ustvarjalce kratkih filmov vseh žanrov, se bo sklenil v nedeljo.