Svet 9.7.2015 5:00

V galeriji Uffizi na ogled Bronzinov portret Danteja

Firence, 9. julija - V galeriji Uffizi v Firencah so v letu, ko mineva 750 let od rojstva italijanskega pesnika Danteja Alighierija, na ogled postavili Bronzinov portret Danteja. Umetnik je Alegorični portret Danteja naslikal v letih 1532-1533 po naročilu trgovca in bankirja Bartolomea Bettinija. Zanj je naslikal še portreta Petrarce in Boccaccia.

Italija, Firence. Prestolnica italijanske dežele Toskana, Firence. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Firence.
Prestolnica italijanske dežele Toskana, Firence.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dantejev portret je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa v galeriji Uffizi na ogled od torka.

Bronzino (1503-1572) se je rodil v Monticelliju blizu Firenc. Učil se je v delavnici Raffaellina del Garba, nato je bil sodelavec Jacopa da Pontormo. Njegovo prvo samostojno delo so bile freske v Villi Imperiale v Pesaru. Pozneje je slikal v Firencah, največ za Cosima I. de Medici.

Ustvaril je precej sakralnih del, med drugim freske v cerkvah San Lorenzo in Santa Crocce v Firencah, predvsem pa je bil najbolj znan portretist svojega časa. V slogu, ki je bil značilen za prehod v manierizem, je slikal elegantne vzvišene podobe portretirancev na nevtralnem ozadju in z naturalistično izdelanimi oblačili. Uveljavil je otroški portret kot samostojno slikarsko zvrst in vplival na portretno dvorno slikarstvo naslednjega stoletja.

Dante Alighieri (1265-1321) se je rodil v Firencah. Kot privrženec belih gvelfov je bil politično dejaven v Firencah. Ko so leta 1301 oblast prevzeli papeževi privrženci - črni gvelfi, so ga leta 1302 obsodili na denarno kazen, nato še na smrt na grmadi. Preostanek življenja je preživel v izgnanstvu po raznih mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer je umrl. Njegovo glavno delo je alegorična poučna pesnitev Božanska komedija.