Svet 10.7.2015 5:00

V Dubrovniku začetek 66. poletnih iger

Zagreb, 10. julija - Z dvigom festivalske zastave Libertas ob verzih Himne svobode Ivana Gundulića bodo drevi pred cerkvijo svetega Vlaha odprli 66. dubrovniške poletne igre. Med več kot 2000 udeleženci iz vsega sveta, ki bodo do 25. avgusta nastopili v Dubrovniku, bo tudi vrsta slovenskih umetnikov.

Hrvaška, Dubrovnik. Srednjeveško mesto Dubrovnik. Foto: Hina/STA Arhiv/STA

Hrvaška, Dubrovnik.
Srednjeveško mesto Dubrovnik.
Foto: Hina/STA
Arhiv/STA

V 47 dneh bo na 20 lokacijah v starem mestnem jedru na sporedu več kot 70 dramskih, glasbenih, baletnih in folklornih prireditev ter likovne in fotografske razstave ter filmske projekcije, piše na spletni strani festivala.

Glasbeni program se bo začel v soboto s koncertom hrvaškega tenorja Domagoja Dorotića in baritonista Leona Košavića ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije, ki mu bo dirigiral Uroš Lajovic. V bogatem glasbenem programu iger bodo med drugimi vrhunskimi imeni nastopili tudi Slovenski oktet, Kvartet Tartini in pianist Bojan Gorišek.

Po lanski premieri bodo tudi letos uprizorili neobaročni balet Nevarna razmerja koreografov in režiserjev Valentine Turcu in Lea Mujića, nastal v koprodukciji s SNG Maribor in Festivalom Ljubljana. Na festivalu bo gostoval tudi mariborski balet s koreografijama Edwarda Cluga Stabat Mater in Rekviem za 2 stola.

Premierni dramski program letošnjih iger bodo 20. julija na trdnjavi Lovrjenac uvedli s predstavo Osnovni delci po romanu francoskega pisatelja Michela Houellebecqa v režiji Ivice Buljana. Predstavo so zaradi varnostnih pomislekov sprva umaknili s programa iger, a so jo po številnih zahtevah hrvaške in svetovne javnosti vanj znova uvrstili. Spremljali pa jo bodo okrepljeni varnostni ukrepi, tako kot celotni letošnji festival.

Premierno bodo odigrali tudi predstavo Dubrovniška trilogija avtorja Iva Vojnovića, ki jo je režiral Staša Zurovac. Nastopili bodo številni hrvaški gledališki igralci vseh generacij. Dubrovniška trilogija bo ena od predstav, za katero bodo zagotovljeni podnapisi v hrvaškem in angleškem jeziku na mobilnih telefonskih aplikacijah.

Iger se bo udeležil francoski esejist in filozof Pascal Bruckner, ki se bo predstavil na knjižnem večeru. V sklopu programa Pisatelji na igrah bodo na festivalski ladji uprizorili njegov roman Lunes de fiel (Ledeni mesec)

Iger se bo udeležil tudi znani hrvaški igralec Rade Šerbedžija, ki bo spomnil na svojo nepozabno izvedbo Hamleta iz 70. let prejšnjega stoletja. Nastopil bo v glasbenem programu z znanim kitaristom Miroslavom Tadićem.