Slovenija 9.7.2015 5:00

S koncertom Nuške Drašček začetek glasbenih večerov na Kongresnem trgu

Ljubljana, 9. julija - S koncertom Nuške Drašček se bodo drevi ob 21. uri začeli glasbeni večeri v paviljonu na Kongresnem trgu. V projektu Popotovanje po Sloveniji se bo Nuška Drašček s svojima spremljevalnima glasbenikoma Blažem Jurjevčičem na klavirju in tolkalistom Vidom Ušeničnikom odpravila na glasbeno popotovanje po različnih slovenskih pokrajinah.

Ljubljana, Kristalna palača. Pevka Nuška Drašček. Foto: Nada Mihajlović/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kristalna palača.
Pevka Nuška Drašček.
Foto: Nada Mihajlović/STA
Arhiv STA

Slišati bo mogoče znane in manj znane ljudske pesmi. Glasbeniki so pesmi odeli v sveže aranžmaje. Pesmi tako s pomočjo odlične in barvite interpretacije Draščkove, Jurjevčiča in Ušeničnika zasijejo v povsem novi lepoti. Med drugim bodo zazvenele pesmi Zrejlo je žito, San se šetao, Nocoj, pa oh nocoj, Tam, kjer teče bistra Zila, Sovdaška ter manj znane ljudske pesmi Od Ribnice do Rakitnice, Zdravička ali Na Gorenščam je fletno.

V prihodnjem tednu se obeta večer jazza s pridihom popa, ki ga bodo sooblikovali pevka Aleksandra Čermelj, saksofonist Lenart Krečič in Gregor Ftičar na klaviaturah. V sredo, 22. julija, bo mogoče prisluhniti glasbi multiinstrumentalista Vaska Atanasovskega, ki se mu bo pridružil kitarist Dejan Lapanja, teden dni pozneje pa bo mogoče na večeru popevke, jazzovskih standardov in avtorske glasbe prisluhniti pevki Nini Strnad, pianistu Renatu Chiccu in saksofonistu Jaki Kopaču.

V sredo, 5. avgusta, bo v Paviljonu z večerom avtorske glasbe nastopila Severa Gjurin z akustično zasedbo - Dejan Lapanja (kitara), Žiga Golob (bas) in Gašper Peršl (bobni), teden dni pozneje pa se bo predstavila avstrijska zasedba Girardi Ensemble, ki bo poskrbela za večer salonske glasbe - od Johanna Straussa pa vse do Fritza Kreislerja.

Na predzadnjem koncertu se bo z večerom glasbe in poezije Frana Milčinskega - Ježka Od tod do vesolja predstavila Nana Milčinski, ki jo bodo spremljali Joži Šalej (klaviature), Nino de Gleria (bas) in Sergej Randjelovič (tolkala). Glasbene večere bo 2. septembra sklenila flamenko zasedba CoraViento.

Koncerti, ki jih organizira glasbena agencija IM.PULS s podporo zavoda Turizem Ljubljana, se bodo, kot že v preteklih štirih letih, pričenjali ob 21. uri.