Slovenija 10.7.2015 5:00

Ptuj v znamenju sodobne umetnosti festivala Art Stays

Ptuj, 10. julija - Na Slovenskem trgu na Ptuju se bo nocoj začela 13. izdaja festivala sodobne umetnosti Art Stays. Do 18. julija se bo na več prizoriščih po mestu in v njegovi okolici zvrstilo okoli 30 prireditev, festivala pa se bo udeležilo več kot 100 ustvarjalcev iz okoli 20 držav.

Ptuj. Festival Art Stays. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Ptuj.
Festival Art Stays.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Glavni festivalski oder bo ponovno na Slovenskem trgu, kjer bodo vsak dan na sporedu pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi, performansi in koncerti. Mestni trg bo gostil razstavo najmanjših fotografij na svetu Blink Circus, ulice bodo v večernih urah popestrili glasbeniki z odri na kolesih. Manjkala ne bodo niti majhna kulinarična in enološka čudesa ter dopoldanske likovne delavnice za otroke in najstnike.

Program festivala vključuje razstave v praktično vseh ptujskih in okoliških galerijah in razstaviščih, mednarodna ekipa umetnikov pa bo ustvarjala tudi v ptujskih ateljejih. Osrednja razstava v Miheličevi galeriji prinaša sodobni kabinet čudes, mednarodni zbir nenavadnih in eksotičnih umetniških del.

V spremljevalni program je vključen Art Stays kino v mestnem kinu, ki je letos posvečen umetniškemu tandemu Fischli & Weis ter nedavno preminulemu umetniku in dobitniku oskarja H. R. Gigerju.

Glasbeni del programa bo poleg Hansa Becklersa gostil še Transversal project - glasbeno potovanje okrog sveta s priznano operno pevko gledališča La Fenice Paolo Rossi in glasbenico Eriko Vicari. Nastopila bo tudi ameriška pevka in umetnica Nadia Buyse s spektaklom Die Unterwelt.

Video program bo vključeval mednarodni video projekt Translation(s) II pod taktirko Zorana Poposkega, celoten program pa zaokrožuje dnevnik oziroma katalog s kratkimi zgodbami večkrat nagrajene pisateljice Nataše Kramberger.