Slovenija 10.7.2015 10:45

V Celju se začenja prvi festival avtorske fotografije

Celje, 10. julija - V Celju se bo nocoj ob 20. uri začel prvi festival avtorske fotografije, ki bo po osmih letih pomenil nadgradnjo fotografske delavnice Celje Fokus. Festival poleg osrednje fotografske delavnice prinaša tudi številne fotografske razstave in tematske pogovore o razkoraku med digitalnim in analognim, so sporočili iz Zavoda Celje Fokus.

Ljubljana. Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

V programu osemdnevnega festivala bo govora tudi o svetovno aktualnem trendu fotoknjig in dokumentarni fotografiji, pripravili bodo tudi filmski večer.

Festival se bo nocoj pričel z razstavo Tadeja Vaukmana Dick Skinners v AQ galeriji v celjski umetniški četrti. V ponedeljek bodo slovesno zaprli svetovno fotografsko razstavo Interrogations fotografa agencije VII Donalda Webra v Galeriji Plevnik-Kronkowska.

Sledile bodo razstave Sondiranje kustosov Petra Koštruna in Petra Raucha v Galeriji sodobne umetnosti Celje, fotografska razstava največjega romskega naselja v Evropi Šutka avtorja Jake Gasarja in razstava Doneski k slovanski mitologiji, v kateri se Tomaž Črnej inovativno ukvarja s pozicijo ženske v slovanski mitologiji.

Fokusovi pogovori so tematski večeri, v katerih bo beseda z uglednimi sogovorniki tekla o trenutno aktualnih fotografskih vprašanjih. En večer bo namenjen razkoraku med analognim in digitalnim, v drugem večeru se bodo ukvarjali s svetovno ekspanzijo in velikim zbirateljskim trendom fotoknjig, v tretjem pa z dokumentarno fotografijo.

Festival bodo zaključili v soboto, 18. julija, s projekcijo fotografij, ki so jih v Celju ustvarili udeleženci fotografske delavnice Celje Fokus.

Kot je povedal predstavnik Zavoda Fokus Celje Matej Gorjup, so fotografsko delavnico pripravljali že osem let in ves čas bolj kot tehnično znanje v ospredje postavljali odgovoren odnos do fotografije in ustvarjanje fotografskih podob.

Delavnica je letos po Gorjupovih besedah le del festivalskega programa, ki ga sooblikujejo še številne brezplačne aktivnosti, kot so fotografske razstave kakovostnih avtorjev, tematski pogovori na temo fotografije, filmski večer in projekcije fotografij.

V Zavodu Fokus si vsa leta prizadevajo za razvoj sodobne avtorske fotografije in festival je rezultat teh prizadevanj. Pomembno je namreč, da v poplavi različnih fotografij razvijemo odgovoren odnos do podob, poudarjajo v zavodu.

"V današnjem svetu, ko živimo v poplavi podob in ko je v našem širšem regionalnem smislu fotografski poklic dokaj razvrednoten, se zdi nujno poudariti in tudi razložiti, da je avtorstvo več kot le posrečen posnetek. Da serija kakovostnih posnetkov poleg očitne vsebine in estetike govori tudi o avtorjevi sposobnosti izbiranja, o njegovi širini in svetonazoru," je pojasnil umetniški vodja delavnice Jaka Babnik.