Svet 11.7.2015 6:00

Laibach zvečer na strehi zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti

Zagreb, 11. julija - Slovenska skupina Laibach bo drevi nastopila na strehi Muzeja sodobne umetnosti (MSU) v Zagrebu, kot največja atrakcija letošnjega poletnega programa ene osrednjih hrvaških kulturnih inštitucij. Laibach se bodo v Zagrebu mudili po junijski ameriški turneji in pred avgustovskim nastopom v Severni Koreji.

Ljubljana. Skupina Laibach. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skupina Laibach.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po 35 letih neutrudnega avantgardnega umetniškega delovanja, se bodo Laibach vrnili na začetno točko svojo kariere, v Zagreb, napovedujejo organizatorji sobotnega koncerta. Laibach so imeli v hrvaški prestolnici leta 1983 za tedanje čase izjemno provokativen koncert na glasbenem bienalu, ko so med koncertom vzporedno predvajali video posnetke nagovora nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita in eksplicitne kadre iz pornografskih filmov.

"Na zagrebškem nastopu bomo slišali najboljše skladbe skupine Laibach," je v napovedi poudaril vodja projekta poletje v MSU Branko Kostelnik, ki je dejal, da gre za enega najbolj uspešnih izvoznih izdelkov nekdanje Jugoslavije. Ob starih uspešnicah, bodo izvedli tudi skladbe z njihovega zadnjega albuma Spectre.

Kostelnik je spomnil tudi na umetniško vlogo skupine Laibach, ki je bila eden nosilnih stebrov gibanja Neue Slowenische Kunst v 80. letih prejšnjega stoletja, skupaj z umetniki iz skupine Irwin in Gledališčem sester Scipiona Nasice ter oblikovalcem iz Novega kolektivizma.

Člani skupine so v sredo v MSU premierno predstavili novi spot We are Millions and Millions are One. Predstavitev ni slučajno potekala v prostorih razstave o Bauhausu. Na fasadi muzeja bodo do 15. julija predvajali tudi tri projekcije, ki so del glasbeno-scenskega nastopa skupine v okvirju projekta laibach.total.lab.

Laibach so vedno počeli tisto, kar drugi niso ali si niso upali. Tako bodo avgusta nastopili v Severni Koreji, ki velja za najbolj zaprto državo na svetu. V Pjongjangu bodo poleg običajnega repertoarja, igrali tudi svoje priredbe pesmi iz muzikala Sound of Music kot tudi korejske ljudske pesmi ter predstavili svoje videospote in filme.

Na strehi MSU so od srede junija nastopili Kawasaki 3P, Majke, Zabranjeno pušenje, Zoran Predin in Lačni Franz ter Edo Maajka. Program bodo sklenili 18. julija z nastopom beograjskih rockerjev Električni orgazam.