Slovenija 11.7.2015 9:26

Kreativni festival z velikim srcem Sajeta že 16. na Sotočju

Ljubljana, 11. julija - V Tolminu bo od 29. julija do 1. avgusta potekal 16. kreativni tabor Sajeta. Sotočje bo ponovno preplavil s spontanimi kreativnimi izbruhi v obliki glasbenega programa, raznolikih delavnic in projekcij. Glasbeni program bo prinesel nadžanrske kreativne godbe. Med slovenskimi nastopajočimi bosta Samo Kutin in dvojec Random Logic.

Ljubljana. Plakat 13. kreativnega tabora Sajeta. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat 13. kreativnega tabora Sajeta.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Organizator festivala Janez Leban je na junijski novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da je Sajeta najstarejši in obenem najmanjši festival, ki zaseda tolminsko sotočje, a ima veliko srce. Med festivali na sotočju je najbolj interdisciplinaren, tudi letos bo prevetril sotočje z obiljem kreativnosti v obliki glasbenega programa, raznolikih delavnic, projekcij in drugih dogodkov.

Glasbeni program predstavlja ekskluzivno sestavljanko, v kateri se prepletajo različne nadžanrske kreativne godbe, vse od jazza, sodobne elektronike, resne glasbe do prvinskega rocka. Prvi festivalski dan bo uvedel srbski elektro-akustični dvojec Ponton, sledili mu bodo Motherfuckhertz in Nina Bulatovix, za vrhunec večera pa bodo poskrbeli posoški Link Der Wasser, ki se po 20 letih vračajo na sceno.

Med drugim bodo letos na Sajeti pripravili večer francoske drugačne glasbe, ki ga bodo zaznamovali nastopi saksofonista in producenta Etiennea Jaumeta, multiinštrumentalista in inovatorja Pierrea Bastiena in ambientalnega elektronika Philippea Petita v duetu z avstrijsko violinistko in eksperimetatorko Mio Zabelko. Samo Kutin bo predstavil svoj novi album Plovilo, iz slovenske kreativne zakladnice pa organizatorji napovedujejo pionirje slovenske sodobne glasbe Random Logic.

Sajeto zaznamuje predvsem kreativnost. Tako bodo tekom festivala potekale številne delavnice. Med njimi tudi delavnica glasbene improvizacije pod mentorstvom Piera Bittola Bona, predstavnika mladega vala obetavnih italijanskih jazz ustvarjalcev, ki bo na festivalu predstavil tudi solo projekt Spelunker. Organizirana bo tudi tradicionalna kiparska delavnica, več kreativnih dejavnosti pa bo v sklopu programa Sajet'ca namenjenih najmlajšim obiskovalcem festivala.

Spremljevalni program Sajete bodo zaokrožile filmske projekcije, predavanja, javna debata ter presenečenja v obliki naključnih kreativnih izlivov posameznih ustvarjalcev, so še zapisali organizatorji.