Na hitro prelistano 11.7.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. julija - Pri Cankarjevi založbi je izšel pretresljiv roman za mlade bralce Max, ki ga podpisuje Sarah Cohen-Scali, pri Modrijanu pa roman v stripu Očetnjava, ki prinaša avtobiografsko zgodbo avtorice Nine Bunjevac. Bera Mladinske knjige za najmlajše je bogatejša za slikanico Predpravljice in popovedke Andreja Rozmana Roze.

Ljubljana. Srhljivka francoske pisateljice Sarah Cohen-Scali z naslovom Max. Foto: bukla.si/STA

Ljubljana.
Srhljivka francoske pisateljice Sarah Cohen-Scali z naslovom Max.
Foto: bukla.si/STA

Ljubljana. Strip Nine Bunjevac Fatherland. Foto: bukla.si/STA

Ljubljana.
Strip Nine Bunjevac Fatherland.
Foto: bukla.si/STA

Ljubljana. Predpravljice in popovedke Andreja Rozmana Roze. Foto: emka.si/STA

Ljubljana.
Predpravljice in popovedke Andreja Rozmana Roze.
Foto: emka.si/STA

MAX - PRETRESLJIVA PRIPOVED IZ OTROŠKIH UST

V zbirki Najst Cankarjeve založbe je izšel roman Max Sarah Cohen-Scali v prevodu Iztoka Ilca. Glavni junak romana Max se bo rodil 20. aprila 1936, na rojstni dan Adolfa Hitlerja. O tem je prepričan že kot zarodek. Dojenček je rezultat programa po zamisli Heinricha Himmlerja, poimenovanega Lebensborn. Gre za enega najbolj zastrašujočih nacističnih projektov za oblikovanje čistokrvne arijske rase. Max odrašča pod strogim očesom profesorja Ebnerja. Ves čas ga merijo, testirajo in nadzirajo. Že pri štirih letih mu zaupajo posebno nalogo. Na Poljskem mora pomagati pri ugrabitvah svetlolasih, modrookih otrok. Dokler nekega dne ne spozna Lukasa, uporniškega fanta, ki mu razkrije vso kruto resnico. "Max je pretresljiv roman, predvsem zaradi nazorne in hladnokrvne pripovedi, ki vseskozi prihaja iz otroških ust. Snov je zgodovinsko natančno raziskana, zato je knjiga zelo pomembna za mlade in odrasle, saj odpira široke možnosti za pogovor, sploh v času naraščajoče nestrpnosti," so sporočili z založbe.

AVTOBIOGRAFSKI STRIPOROMAN NINE BUNJEVAC OČETNJAVA

Pri založbi Modrijan so svojo knjižno bero obogatili z romanom Očetnjava Nine Bunjevac. Kot so zapisali na založbi, je Očetnjava več kot strip: "Očetnjava je stripovski roman, avtobiografija in biografija v enem, album podob, ki jih ni lahko pozabiti, in zgodba, ki je ni lahko doumeti." Prinaša namreč avtobiografsko zgodbo avtorice, kanadske umetnice srbskega rodu, katere oče je bil terorist. S to platjo osebne zgodovine se je avtorica poprej težko soočila, ko pa je svojo zgodbo orisala drugim, se je z njo tudi pomirila. V knjigo Očetnjava je zložila zbrane anekdote, družinske fotografije, pisma, izrezke iz časopisov in zgodovinske podatke, tako da deluje kot sestavljanka. Delo je poslovenila Maja Novak, spremno besedo je napisal Goran Vojnović.

ANDREJ ROZMAN ROZA PREDSTAVLJA PREDPRAVLJICE IN POPOVEDKE

Kratke humorne zgodbe Andreja Rozmana Roze z ilustracijami Zvonka Čoha so izhajale v reviji Ciciban. V njej so bralci spremljali prigode povodnega moža, se zabavali ob neumnem ravnanju gospoda Šilčka, ki pa je bil prepričan, da je najpametnejši človek na svetu, vzljubili putko Minko, ki je po marsikateri neprijetni dogodivščini končno našla svoj dom, spoznali začaranega žabca in še in še. Ob pisateljevem jubileju so zaživele v knjigi. Roza nas s svojim živim jezikom prebudi, zabava, hkrati pa so njegove zgodbe izvir sporočil in pomenov, ki nagovarjajo tako otroke kot odrasle, so zapisali na založbi.