Slovenija 10.7.2015 14:00

Grossmannov filmski festival bo Ljutomer letos 11. spremenil v mesto groze

Ljubljana, 10. julija - Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo od 14. do 18. julija potekal v Ljutomeru, bo ponudil 30 celovečernih filmov. Prikazali jih bodo v ustaljenih programih, v programu hudi maček je programski direktor festivala Tomaž Horvat na današnji novinarski konferenci napovedal predpremiero slovenske celovečerne grozljivke Idila.

Ljutomer. Zombija na zaključnem dnevu 10. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ljutomer.
Zombija na zaključnem dnevu 10. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Letošnji filmi po Horvatovih besedah prihajajo iz 24 držav. Poleg omenjenih igranih celovečercev bodo prikazali še osem dokumentarnih celovečernih filmov, devet glasbenih dokumentarcev in 28 kratkometražnih filmov.

Scenarij in režijo filma Idila podpisuje Tomaž Gorkič, v njem so zaigrali Nina Ivanišin, Lotos Vincenc Šparovec, Nika Rozman, Sebastian Cavazza, Jurij Drevenšek in Manca Ogorevc. Kot so na spletni strani zapisali organizatorji festivala, je Idila za slovensko žanrsko sceno prelomen film, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Kot glavne odlike filma izpostavljajo prepričljive like, čudovito fotografijo, srhljivo glasbeno podlago, nihilistično mrakobnost in osupljive, pri nas še nevidene prizore grozljivega nasilja.

V tekmovalnem programu za najboljši celovečerni film hudi maček bodo prikazali še nemški film Nemški strah, nemško-ameriški Pik, madžarsko Lisičjo vilo Lizo in češki film Zli duh.

V tekmovalnem programu evropskih kratkih fantastičnih filmov za nagrado Melies d'argent - nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF) - bodo prikazali 12 filmov. Grossmannov festival je član EFFFF od leta 2010. Izmed dobitnikov nagrade Melies d'argent z vseh včlanjenih festivalov bo 6. novembra na tržaškem Science + Fiction festivalu oznanjen zmagovalni film, ki bo prejel nagrado Melies d'or za najboljši evropski fantastični kratki film.

V tekmovalnem programu za najboljši glasbeni dokumentarec hrupni maček se bo za nagrado potegovalo devet filmov, v tekmovalnem programu za najboljši kratki film Slakov hudi maček pa prav tako devet filmskih del.

Med gosti letošnjega festivala je Horvat napovedal nemškega igralca Uda Kierja, ki mu bodo posvetili retrospektivo, ter v Južni Afriki rojenega scenarista in režiserja Richarda Stanleyja in britanskega skladatelja filmske glasbe Simona Boswella, ki jima bodo prav tako posvetili retrospektivo. Kier bo na festivalu prejel nagrado za življenjsko delo, Stanley bo predsedoval žiriji za hudega mačka, Boswell pa bo projekcije nekaterih filmov pospremil z igranjem akustične kitare v živo.

Za nagrado vinski šampion hudi maček za najboljše vino festivala se bo letos potegovalo šest vinskih vzorcev. Letošnji gost vinskega programa bo češki strokovnjak Miroslav Majer, ki je izkušnje nabiral več kot deset let pri upravljanju kleti v Južni Moravi. V vinskem programu bodo vzorce lahko ocenjevali tudi obiskovalci festivala.

V glasbenem programu bodo nastopili Pankrti ter zasedbe Dickless Tracy, Kaotic Bullets, NakaJima in Surf Truckerz.

Spremljevalni program bo vključeval še znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi, ki bo 14. in 15. julija potekal v Domu kulture Ljutomer. Poleg tega bo ob letošnjem festivalu izšel zbornik Na filmskem vrtu - filmsko stoletje v Ljutomeru.

Na zaključni dan festivala bo po ljutomerskih ulicah ponovno potekala pošastna Zombi parada, na kateri bodo nemrtve kreature proslavljale nesmisel življenja in radosti smrti.