Svet 12.7.2015 5:30

Keith Richards po 23 letih z novo samostojno ploščo

New York, 12. julija - Kitarist skupine Rolling Stones Keith Richards bo po 23 letih izdal nov samostojni album, tretji po vrsti. Plošča z naslovom Crosseyed Heart je po njegovih navedbah nastala pod vplivom bluesa, countryja in reggaeja. Izšla bo 18. septembra, na njej pa se ne bo predstavil le kot kitarist, ampak tudi kot pevec.

Srbija, Beograd. Keith Richards (desno) in Ronnie Wood (levo), kitarista legendarnih Rolling Stonesov. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Keith Richards (desno) in Ronnie Wood (levo), kitarista legendarnih Rolling Stonesov.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Kot goste je k plošči pritegnil več glasbenih imen, med drugim večkratno grammyjevo nagrajenko Norah Jones in R&B pevca Aarona Nevillea. K njenemu nastanku sta pripomogla tudi njegova večkratna sodelavca - bobnar Steve Jordan in kitarist Waddy Wachtel, ki sta igrala s številnimi znanimi rock glasbeniki. Pri dveh skladbah pa je sodeloval Bobby Keys, saksofonist Rolling Stonesov in drugih skupin, ki je preminil decembra lani.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila založba, je na plošči zaznati tudi vplive countryja in reggaeja. Prvi singl z naslovom Trouble bo izšel 17. julija.

"Nič se ne more primerjati s tem, da prideš v studio in da nimaš popolnoma nobene zamisli, kaj se bo na koncu iz tega izcimilo," je o novi plošči dejal Richards.

Enainsedemdesetletni glasbenik, ki ima z Rolling Stonesi še vedno poln koncertni urnik, je doslej izdal dva studijska albuma: Talk is Cheap leta 1988 in Main Offender leta 1992. Legendarna zasedba je nov material nazadnje predstavila leta 2005 na plošči A Bigger Bang.