Svet 12.7.2015 6:00

Obeta se predelava Fellinijevega kultnega filma Sladko življenje

Los Angeles, 12. julija - Kultni film italijanskega režiserja Federica Fellinija Sladko življenje bo doživel predelavo. Italijansko-ameriška produkcijska hiša Ambi Group je od Fellinijevih dedičev odkupila avtorske pravice. Ustanovitelja Ambi Group Andrea Iervolino in Monika Bacardi imata v mislih preslikavo ikonične filmske zgodbe v sodobnost.

Fellinijeva nečakinja Francesca Fellini je dejala, da so jo v minulih letih mnogi klicali in prosili za pravice za predelavo katere od filmarjevih del, a je doslej vse ponudbe zavrnila.

Andrea, Monika in producent Daniele Di Lorenzo so si zamislili krasen projekt. Zaradi izjemnega spoštovanja, ki so ga izkazali do stričevega dela, verjamem, da so najboljša izbira za priredbo, je njeno izjavo povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Film Sladko življenje iz leta 1960 je prejel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu ter oskarja za kostume. V glavnih vlogah sta nastopila Marcello Mastroianni in Anita Ekberg.

Fellini, rojen v Riminiju, se je sprva v Firencah posvečal risanju. S filmom se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, poleg nagrad na festivalih v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film ter nekaj mesecev pred smrtjo leta 1993 še oskarja za življenjsko delo.