Slovenija 12.7.2015 8:00

V sklopu Ljubljana festivala danes začetek likovne kolonije

Ljubljana, 12. julija - V ljubljanskih Križankah se bo danes v sklopu Ljubljana festivala začela tradicionalna, že 18. mednarodna likovna kolonija. V okolju Križank bodo ves teden ustvarjali štirje priznani domači in štirje tuji umetniki po izboru selektorja Toma Vrana. Kolonija se bo sklenila 17. julija z odprtjem razstave nastalih del v Viteški dvorani Križank.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na letošnji likovni koloniji sodelujejo slovenski umetniki Lucijan Bratuš, Duša Jesih, Tomaž Milač in Lučka Šparovec ter Ercan Arslan iz Turčije, Veronika P. Dutt iz Nemčije, Miljenka Šepić s Hrvaške in Branka Kuzmanović iz Srbije.

Kot je za STA povedal Vran, se je takšno razmerje med domačimi in tujimi umetniki, pri čemer so ti iz štirih različnih držav, na dosedanjih izdajah izkazalo za optimalno. Tudi število osem je takšno, da omogoča, da se v času, ko ustvarjajo v Križankah, med seboj povežejo "kot velika družina". Umetniki so ves teden skupaj in drug drugega spodbujajo pri delu, je še dejal.

Na koloniji umetniki ustvarijo vsak po dve deli, ki postaneta del stalne zbirke Festivala Ljubljana. V zbirki je danes že več kot 150 del.

Lucijan Bratuš je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost (ALUO) v Ljubljani, kjer je tudi končal specialko za grafiko. Od leta 1987 na ALOU predava kaligrafijo in tipografijo. Doslej se je predstavil na 62 samostojnih in več kot 160 skupinskih razstavah. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj. Udeležil se je številnih likovnih kolonij in simpozijev.

Duša Jesih je diplomirala iz slikarstva na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje Ljubljana, kjer je končala tudi specialistični študij slikarstva. Študijsko se je izpopolnjevala v Parizu. Leta 2012 je vpisala magistrski študij slikarstva na ALUO. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah.

Celjski slikar mlajše generacije Tomaž Milač je diplomiral iz slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Svoje delo je predstavil tako na samostojnih kot skupinskih razstavah, udeležil se je številnih slikarskih kolonij.

Lučka Šparovec je slikarstvo študirala na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Magistrski študij slikarstva je zaključila na ALUO. Od leta 2009 razstavlja v Sloveniji in tujini, od leta 2012 sodeluje na selekcioniranih slikarskih kolonijah in simpozijih.

Ercan Arslan je umetnost študiral v Londonu. Bil je sourednik več literarnih in umetnostnih revij. Od leta 1984 je svoje delo predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi v Berlinu, vsako leto pa dva meseca preživi v gorski vasici v Anatoliji, kjer se posveča slikanju krajin in kiparstvu.

Veronika P. Dutt je študirala umetnost v Konstanzi. Preden se je posvetila slikarstvu, se je posvečala grafičnemu oblikovanju. Razstavlja od leta 1996.

Miljenka Šepić je diplomirala iz slikarstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah. Izpopolnjevala se je na Državni akademiji upodabljajočih umetnosti v Stuttgartu. Od leta 1981 razstavlja samostojno in na skupinskih razstavah. Študijsko se je izpopolnjevala še v Parizu. Za slikarstvo je prejela več mednarodnih priznanj in nagrad. Živi v Opatiji.

Branka Kuzmanović je diplomirala na likovni akademiji v Beogradu, ker je opravila tudi magisterij in doktorat. Od leta 1992 razstavlja na samostojnih in skupinskih postavitvah. Udeležuje se likovnih kolonij in simpozijev doma in v tujini. Živi v Beogradu, kjer poučuje na tamkajšnji likovni akademiji.