Svet 13.7.2015 6:00

Slovenski saksofonisti na svetovnem kongresu in festivalu v Strasbourgu

Strasbourg, 13. julija - V Strasbourgu te dni poteka svetovni kongres in festival saksofonistov Saxopen, ki s svojim programom povezuje različne generacije in glasbene sloge. Na njem bo nastopilo 2000 udeležencev z vsega sveta, članov zasedb in orkestrov. Iz Slovenije bo v Strasbourgu danes koncertiral Saksofonski orkester SOS.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Saksofonski orkester SOS je nastal na pobudo Roberta Buttusa, ki je skupaj s saksofonistom Levom Pupisom povabil k sodelovanju priznane saksofoniste iz Slovenije, Hrvaške in Poljske. Aktivno je začel koncertirati leta 2011, njegovi člani pa so uspešni saksofonisti, ki so se v svojih okoljih in tudi širše uveljavili kot pedagogi, solisti, aranžerji, skladatelji ter jazzovski in komorni glasbeniki.

Orkester izvaja transkripcije mojstrovin klasične glasbe, izvirne nove skladbe ter jazzovske standarde. Oder si je doslej delil z glasbeniki, kot so saksofonista Jean-Yves Fourmeau in Oto Vrhovnik, violinist Tymur Melnyk, trobentač Marco Pierobon, flavtista Ljubiša Jovanović in Matej Grahek ter klarinetista Ognjen Popović in Jože Kotar.

V Strasbourgu se bo orkester, ki nastopa brez dirigenta, predstavil z deli Milka Lazarja, Alda Kumarja, Igorja Lundra in Györgyja Ligetija, so sporočili iz ansambla.

Kongres in festival Saxopen je namenjen izvajalcem, skladateljem, pedagogom, založnikom in vsem, ki jih zanima glasba za ta instrument. Poteka vsake tri leta. Leta 2012 ga je gostil St. Andrews, leta 2009 Bangkok, leta 2006 pa Ljubljana.