Svet 14.7.2015 5:00

Na knjižne police danes po 55 letih nov roman Harper Lee

New York, 14. julija - Na knjižne police 26 držav bo danes prišel dolgo pričakovani roman Harper Lee, avtorice kultnega romana To Kill a Mockingbird, ki ga je izdala leta 1960, v slovenskem prevodu pa je na voljo pod naslovom Ne ubijaj slavca. Pričujoči roman Go Set a Watchman je pisateljica napisala v 50. letih minulega stoletja, torej še pred omenjeno uspešnico.

Ljubljana. Knjige. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Roman, za katerega si je pisateljica izbrala stavek iz Svetega pisma oziroma Izaijeve knjige "Pojdi, postavi stražarja", je postavljen 20 let po dogajanju v romanu Ne ubijaj slavca. Protagonistka Jean Louise Finch, zdaj že odrasla Scout, se iz New Yorka odpravi v rodno Alabamo na obisk k svojemu očetu Atticusu. Doma se mora ponovno soočiti z očetovim svetovnim nazorom in pogledom ljudi v njenem rojstnem kraju, ki je še vedno močno rasističen.

Delo je časovno nadaljevanje romana Ne ubijaj slavca, čeprav je nastalo prej. Urednik jo je namreč kot novinko prepričal, naj nekaj njegovih delov spremeni v samostojen roman, iz katerih je nato nastala uspešnica Ne ubijaj slavca. Tokrat bo roman Go Set a Watchman izšel v obliki, kot si ga je avtorica zamislila sprva, piše britanski BBC.

Knjigo bo kmalu mogoče kupiti tudi v knjigarni Konzorcij, kjer jo imajo, kot so povedali pri Mladinski knjigi, že dlje časa naročeno.

Harper Lee je zaslovela z romanom Ne ubijaj slavca, ki tematizira rasno neenakost in sodi med temeljna dela ameriške literature. Leta 1961 je zanj prejela Pulitzerjevo nagrado. Po romanu so posneli tudi film Ubiti ptico oponašalko, v katerem je glavno vlogo odigral Gregory Peck.