Slovenija 13.7.2015 15:19

Rozman Roza s performansom za izgradnjo spomenika Linhartu

Ljubljana, 13. julija - Umetnik Andrej Rozman Roza bo z zaničniško versko skupnostjo v torek, 14. julija, na dan smrti književnika in zgodovinarja Antona Tomaža Linharta, na Vodnikovem trgu izvedel performans. Z njim bo, kot je dejal za STA, razglasil gradnjo spomenika Linhartu, ki je poleg prvih dveh slovenskih komedij napisal tudi prvo sodobno slovensko zgodovino.

Ljubljana. Slovenski pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Slovenski pesnik, dramatik in igralec Andrej Rozman Roza.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V nasprotju s spomenikom žrtev vseh vojn, ki je v gradnji na Kongresnem trgu, bi bil ta spomenik posvečen utemeljiteljem slovenskega naroda, "kar nam tudi manjka", je pojasnil Rozman Roza. Po njegovem mnenju bi si Linhart, utemeljitelj slovenske kulture, na čigar pobudo je med drugim nastala tudi Licejska knjižnica, predhodnica NUK, zaslužil obeležje tudi v Ljubljani.

Razglasitev spomenika je zaenkrat zgolj simbolna, a, kot pravi Rozman Roza, je v tej fazi trenutno tudi spomenik vsem žrtvam. Po umetnikovih besedah se je treba obračati tudi k mirnim časom, "saj smo to, kar imamo, zgradili v miru, ne v vojni", meni umetnik.

Slovesnost ob 220. obletnici Linhartove smrti bo potekala v obliki "zaničniškega odmaševanja s pridigo", v kateri bo Rozman Roza pojasnil, zakaj in kje bi lahko spomenik, za katerega še nimajo dovoljenja, stal. Po Rozmanovem mnenju bi bila najbolj smiselna lokacija sicer Novi trg, a to bi morala predlagati SAZU ali NUK. Ker pa je Linhart umrl v licejski zgradbi, ki se je nahajala na območju današnjega Vodnikovega trga, bi lahko spomenik živo srebrne barve v celi figuri in v enakih proporcih kot bližnji Vodnikov spomenik stal tudi na pričujočem trgu.

Na podstavku v višini oči mimoidočih bi lahko bili vrezani verzi iz veseloigre Ta veseli dan ali Matiček se ženi "Zdaj zapojmo, zdaj vukajmo, eden drugmu ogen dajmo!", Poleg Linharta pa bi lahko bil predstavljen tudi njegov nekoliko skrivnostni podpornik, baron Žiga Zois, razmišljajo v zaničniški skupnosti.

V predstavi v Rozmanovi režiji bodo nastopili Rozman kot kenguru, kar lahko pomeni k' en guru, pevka Višnja Fičor, Mare Kovačič kot avtor obeležja in Goran Završnik v vlogi organista.

Rozman Roza je versko skupnost zaničnikov ustanovil leta 2009, ker, kot je zapisal na svoji spletni strani, "brez slovenskega jezika ne bi bilo slovenske države, se mi zdi nedržavotvorno obdavčiti izdelke, ki ta jezik širijo". Verjame, "da je v Sloveniji možna ničta stopnja davka na dodano vrednost za vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik".