Slovenija 14.7.2015 11:23

V Fotografskem muzeju Maribor retrospektiva Zore Plešnar

Maribor, 14. julija - V Fotografskem muzeju Maribor bodo drevi ob 19. uri odprli retrospektivno razstavo fotografij Zore Plešnar ob avtoričini 90-letnici. Plešnarjeva velja za eno najpomembnejših slovenskih fotografinj preteklega stoletja. Sodelovala je na več kot 700 skupinskih razstavah širom sveta ter prejela 135 nagrad in pohval.

Plešnarjeva je vse življenje ustvarjala v klasični črno-beli tehniki, sama razvijala filme in izdelovala fotografije, s čimer je imela ves čas popoln nadzor nad svojimi stvaritvami. Njeno umetniško ustvarjalnost bi lahko v grobem razdelili v obširne cikluse. Ti nosijo naslove Mimo, Nad oblaki, Odsevi, človek, Otroštvo, Narava, Pokrajina, Cirkus, Praznovanje, Nastajanje mesta in Lipicanci, kar je bila njena najljubša tema.

"Vsi ciklusi so trdne vsebinske celote, polne izredno občutljivih elementov, brez izjeme likovno dovršene, odlikuje jih kompozicijska dovršenost na črno-beli osnovi. Čeprav Zora s kamero beleži nepozabne trenutke, je njena fotografija plod osebnega odnosa umetnika do motiva. Ničesar ne prepusti naključju, svoj koncept izpelje od začetka do konca, do zadnje podrobnosti. Je umetnica svetlobe z veliko začetnico," so zapisali njeni kolegi.

Razstavo je s pomočjo fotografskega muzeja in Muzeja narodne osvoboditve pripravil Fotoklub Maribor, kamor je bila Plešnarjeva sprejeta leta 1968. Že od samega začetka je sodelovala pri vseh akcijah v tistem času zelo pomembnega in uglednega fotografskega društva, ki je svoj vrhunec doživel v začetku 70. let s tako imenovano fotografijo mariborskega kroga, katerega pomemben člen je bila tudi sama.

Plešnarjeva je sodelovala tudi pri gradnji danes ugledne in referenčne fotogalerije Stolp. Vodila je klubsko statistiko in njej gre zahvala, da se dragoceni podatki niso izgubili v vrtincu časa, so še sporočili iz fotokluba.