Svet 14.7.2015 12:05

B.B. King umrl naravne smrti

Las Vegas, 14. julija - Bluesovski glasbenik B.B. King je po ugotovitvah mrliškega oglednika umrl naravne smrti. Umrl je za posledicami Alzheimerjeve bolezni, k smrti 14. maja pa so svoje prispevali tudi sladkorna bolezen, srčno popuščanje, hipertenzija in ateroskleroza, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obdukcijo so opravili po tem, ko sta dve od glasbenikovih hčera njegovo dolgoletno menedžerko Louise Laverne Toney in njegovega osebnega asistenta Myron Johnson obtožili, da sta očeta zastrupila.

Kralj bluesa je 14. maja umrl v Las Vegasu, star je bil 89 let. Več let je imel težave zaradi sladkorne bolezni, zadnja dva tedna pred tem je preživel v bolnišnici.

Kot eden zadnjih legendarnih blues glasbenikov, ki so izšli iz delte Misisipija, je uspel v 60. letih s pesmijo The Thrill is Gone, ki je postala njegov zaščitni znak. Znan je bil po tem, da je neumorno koncertiral - letno je izvedel povprečno 200 koncertov. Čeprav je že leta 2006 odigral poslovilno turnejo, je kitaro spustil iz rok šele leto pred smrtjo.

"BB" je s svojimi ekspresivnimi interpretacijami in občutenim igranjem na kitaro odločilno zaznamoval pol stoletja bluesa ter bil vzor številnim blues kitaristom. V svoji karieri je prejel več grammyjev, leta 1987 tudi za življenjsko delo.