Svet 15.7.2015 6:00

Dunaj mesec dni v plesnih ritmih s festivalom Impulstanz

Dunaj, 15. julija - Dvajset nastopajočih pod vodstvom koreografinje in plesalke Doris Uhlich je v torek na Dunaju napovedalo festival Impulstanz, enega največjih mednarodnih festivalov sodobnega plesa v Evropi. Osrednji program bo potekal med 16. julijem in 16. avgustom, ko bodo nastopila zveneča imena sodobnega plesa in plesalci, ki si svojo pot šele utirajo.

Plesalci pod vodstvom Uhlichove so festival napovedali z brezplačno predstavo, s katero so preplavili dunajsko muzejsko četrt.

Rdeča nit programa se bo v letošnjem letu vila od zgodovine plesa do aktualnih globalnih tem, kot so nasilje, beg in teror. V gib jih bo preneslo 45 domačih in tujih nastopajočih na več kot 100 različnih predstavah, zaradi velikega zanimanja pa so osrednjemu programu dodali še 29 dodatnih predstav in 14 dodatnih delavnic. Na ogled bo tudi 30 premiernih uprizoritev, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj, Compress.

Festival bo 16. julija v dvorani Schauspielhaus odprla zvezda skupine Needcompany Maarten Seghert z novim stand-up nastopom oziroma rap koncertom What do you mean what do you mean and other pleasentries. Sledil bo večkrat nagrajeni finski trio z Elino Pirinen, ki v svojem plesnem performansu Personal Symphonic Moment na inovativen način preiskuje Šostakovičevo Leningrajsko simfonijo.

Poseben del programa bo namenjen izključno sodobnemu plesu na avstrijskih tleh, med nastopajočimi bosta Barbara Kraus s premiero predstave Close my eyes and see ter belgijsko-francoska umetnica Alix Eynaudi, ki živi in ustvarja v Avstriji.

V Compressu so prepričani, da bodo v enomesečnem programu našli nekaj zase tako tisti, ki se aktivno ukvarjajo s plesom, kot ljubitelji plesa ali zgolj radovedni obiskovalci. Ob plesnih predstavah, koncertih, predstavitvah in razstavah bo na voljo tudi več kot 200 delavnic za obiskovalce vseh starosti. Svoje znanje bodo lahko gradili in izpopolnjevali pod vodstvom profesionalnih mojstrov z vsega sveta.