Na hitro prelistano 18.7.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. julija - Pri založbi Modrijan so izdali roman norveške avtorice Kjersti Annesdatter Skomsvold Hitreje ko grem, manj me je, pri novomeški založbi Goga pa delo Vinka Möderndorferja Brskanja. Mladinska knjiga je izdala kriminalko ameriškega pisatelja Jamesa Pattersona Prisega, založba Miš pa knjigo Matjaža Mastnaka Poletne cvetlice.

Ljubljana. Priročnik Matjaža Mastnaka z naslovom Poletne cvetlice. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Matjaža Mastnaka z naslovom Poletne cvetlice.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Kjersti Annesdatter Skomsvold z naslovom Hitreje ko grem, manj me je. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Kjersti Annesdatter Skomsvold z naslovom Hitreje ko grem, manj me je.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Vinka Möderndorferja z naslovom Brskanja. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Vinka Möderndorferja z naslovom Brskanja.
Foto: STA

Ljubljana. Kriminalka Jamesa Pattersona z naslovom Prisega. Foto: STA

Ljubljana.
Kriminalka Jamesa Pattersona z naslovom Prisega.
Foto: STA

HITREJE KO GREM, MANJ ME JE - ROMAN, ZAČINJEN S SEVERNJAŠKIM HUMORJEM

V romanu Hitreje ko grem, manj me je, v katerem ne manjka severnjaškega humorja, vse poteka v nasprotni smeri od pričakovanega. Protagonistka, ostarela Mathea Martinsen je brez družabnih stikov, ne zgodi se ji nič takega, kar pripisujemo hektično naravnanemu življenju, njen edini stik s svetom sta televizijska oddaja s priljubljenim norveškim novinarjem Einarjem Lundejem in obisk trgovine, srčika njenega življenja pa mož ter soočanje s smrtjo. Tudi obupani poskus, ko zbere moči in se odpravi na srečanje v dom za ostarele, da bi našla bližino, se izjalovi. Pred bralcem se tako sestavlja pretresljiva usoda človeka, ki skozi svoj svojstveni filter izrisuje ne le lastno podobo, ampak tudi ključne stvari, ki zadevajo vsakogar: osamljenost, ljubezen in smrt.

Norveška pisateljica Kjersti Annesdatter Skomsvold (1979) je s pričujočim prvencem leta 2009 poskrbela za literarno presenečenje. Roman je navdušil tako bralce in literarne kritike ter prejel več pomembnih nagrad in bil preveden v več kot 20 jezikov. Prvencu so sledile knjige različnih žanrov. Roman Hitreje ko grem, manj me je je prvo avtoričino poslovenjeno delo. Za prevod je poskrbela Jana Kocjan.

BRSKANJA - OMNIBUS ZGODB O POSAMEZNIKOVEM SPOPADANJU S PRETEKLOSTJO

Möderndorferjev roman Brskanja prinaša virtuozen omnibus zgodb o posameznikovem spopadanju s preteklostjo, ki ga vleče k tlom, in z osamljenostjo, ki ga dviguje v zrak. Avtor ne pristane na instant rešitve, raje odstre paleto najintimnejših, najglobljih človeških čustev. Zbirka kratkih zgodb je tesno povezana celota, mozaik, ki vsebuje najboljše lastnosti Möderndorferjeve pisave. Bralec bo začutil utrip krvi, ki teče po žilah junakov, toplino, odpuščanje in prefinjeno družbeno kritiko, je med drugim v spremni besedi zapisal Aljoša Harlamov.

Vinko Möderndorfer je pisatelj, dramatik, esejist, gledališki, filmski in televizijski režiser. Številna njegova literarna dela so nagrajena in prevedena v več tujih jezikov.

PRISEGA - PATTERSONOVA KRIMINALKA Z 20. PRIMEROM ALEXA CROSSA

Kriminalka Prisega v prevodu Mira Mraka prinaša 20. primer Alexa Crossa. Detektiv je po srcu družinski človek. Nič mu ni tako svetega kot družina - oba otroka, stara mama in njegova druga žena. To ve tudi neznanec, ki izkorišča Crossovo moč kot orožje, naperjeno proti njemu. Če so tisti, ki jih ima najraje, ogroženi, bo Cross storil vse, da bi jih zaščitil. A če jih bo kakor koli poskušal zaščititi, bodo umrli. Roman je, kot so zapisali pri založbi, eden najmočnejših iz avtorjeve svetovno uspešne serije.

James Patterson ima po podatkih Guinnessove knjige rekordov na lestvicah uspešnic največ knjig na svetu. Njegove kriminalke z Alexom Crossom so med najbolj prodajanimi že 27 let.

POLETNE CVETLICE - PRIROČNIK Z ZANIMIVI IN KORISTNIMI INFORMACIJAMI O POLETNIH RASTLINAH

V Mastnakovem priročniku Poletne cvetlice lahko bralec izve, kako sta povezana oslad in aspirin, zakaj so države napovedale vojno ambroziji, ali mladi listi potrošnika spadajo v skledo sveže solate in ali je pelin ob pretiranem uživanju res strup za jetra in možgane. Knjiga tako postreže z zanimivimi in koristnimi dejstvi o samoniklih poletnih cvetlicah, o njihovih prilagoditvah za preživetje v naravi in o njihovi vpetosti v kulturo in zgodovino. Poljudno in poučno branje z mestoma hudomušnimi podtoni je poleg Cvetoče pomladi in Barvite predstave tretje delo v nizu zbirke O cvetani in živani, ki se na izviren način ukvarja z različnimi vidiki narave.