Slovenija 2.8.2015 6:00

V Veliki Polani 20. pomurski poletni festival

Velika Polana, 2. avgusta - V Veliki Polani se bo danes začel jubilejni 20. pomurski poletni festival. Največji poletni dogodek v pokrajini ob Muri, sprva znan kot Polanski dnevi, bo postregel s pestrim brezplačnim osemdnevnim programom. Med drugimi bodo na festivalu nastopili Severina, Big Foot Mama, Prljavo kazalište in Tanja Žagar.

Ljubljana. Hrvaška pevka Severina. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Hrvaška pevka Severina.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Prvi dan festivala bo nastopil akrobatski pilot Peter Podlunšek, udeleženci pa se bodo pomerili v štrkovem letenju. Štrk si je izziv vsem, da izdelajo kostum bele štorklje in tekmujejo v letu od gnezda do gnezda, da prinesejo otroka na pravi dimnik in ob tem najdejo čim več hrane zase in z mladiče. S tem želijo organizatorji iz društva Štrk osveščati o pomenu štorklje, saj je kraj tudi evropska vas štorkelj.

Na prireditvenem centru Poljana in drugih prizoriščih bodo poleg že omenjenih nastopili še klapa Cambi, Niki Belucci, Leteči odred in več narodnozabavnih ansamblov.

Obiskovalci bodo lahko tekmovali tudi v balinanju, malem nogometu in kolesarjenju, na kmečki olimpijadi ter v kuhanju bujte repe. S količinsko največjo se je Velika Polana vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov in tako postala njena svetovna prestolnica.

Na 19 festivalih v Veliki Polani so v 155 festivalskih dneh pripravili več kot 240 koncertov, 100 športnih tekmovanj, 30 gledaliških dogodkov, 20 izobraževalnih aktivnosti, 15 partnerskih prireditev in šest kuharskih tekmovanj. Našteli so več kot 800.000 obiskovalcev. Letošnji festival bo prireditelje stal 200.000 evrov.