Svet 16.7.2015 5:00

V Liverpoolu na ogled doslej neznana Picassova risba

Liverpool, 16. julija - V Narodnem muzeju v Liverpoolu so na ogled postavili javnosti doslej neznano risbo Pabla Picassa. Študija skušnjave sv. Antona Puščavnika, ki je eno redkih Picassovih religioznih del, je bila nekoč v lasti britanskega slikarja Luciana Freuda, zdaj pa jo je Angleški umetnostni svet (Arts Council England) podaril liverpoolskemu muzeju.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Risba, ki je nastala leta 1909, je sicer del cikla z naslovom Picasso na papirju, ki je na ogled v liverpoolskem razstavišču Walker Art Gallery.

V liverpoolskem muzeju, kjer so veseli, da so v dar prejeli delo enega največjih umetnikov 20. stoletja, so za britanski BBC dejali, da se zdi, kot da se je v delu Picasso poigraval z elementi zgodnjega kubizma, katerega začetnik in njegov glavni predstavnik je pozneje postal.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso se je rodil leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu.

Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein.

V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.