Slovenija 16.7.2015 12:04

Statistika Lenta: 549 dogodkov in 4000 nastopajočih

Maribor, 16. julija - Narodni dom Maribor je objavil prve statistične podatke nedavno končanega festivala Lent, ki je bil zaradi pomanjkanja sredstev programsko okrnjen in prvič brez svojega najbolj prepoznavnega odra na Dravi, na katerem bi gostil velike zvezde. V devetih dneh, ko se je zvrstila glavnina dogodkov, so gostili 4000 nastopajočih iz 29 držav.

Maribor. Maribor, mariborski Lent. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Maribor.
Maribor, mariborski Lent.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na 41 prizoriščih je bilo 549 dogodkov za vse okuse in starosti, od otroških delavnic in predstav do klasičnih orkestrskih koncertov in folklornega programa, so sporočili iz Narodnega doma.

Ocene o številu obiskovalcev še nimajo, vsekakor pa jih je bilo manj kot lani, nenazadnje je bil 16-dnevni festival programsko zgoščen v devet dni. Čeprav se je začel 26. junija, je bila večina dogodkov na sporedu med 3. in 11. julijem, ko so v Mariboru med drugim nastopili Al Di Meola, Hugh Masekela, Riblja čorba, Hladno pivo, Dan D, Demolition group, Alenka Godec, Vlado Kreslin in Zoran Predin.

Festival Lent, ki ga pripravljajo od leta 1993, velja za največji slovenski festival na prostem in enega največjih v Evropi. V zadnjih 15 letih ga je obiskalo približno pol milijona ljudi letno, v posamičnih letih celo več.

Letos zaradi finančnih težav prvič ni bilo Glavnega odra na Dravi. Država namreč v nasprotju z lani ni priskočila na pomoč z dodatnimi sredstvi, mariborska občina kot ustanoviteljica pa je vztrajala pri dodeljenem denarju. Zato so letošnji proračun festivala ocenili na okoli 750.000 evrov, kar je skoraj pol manj kot lani in daleč od 2,5 milijona evrov, kolikor je znašal v prejšnjih letih.

V gospodarsko obubožanem Mariboru se zdaj sprašujejo, kakšna je prihodnost največjega mestnega festivala in kako zagotoviti sredstva zanj. Po poročanju Večera je župan Andrej Fištravec ustanovil delovno skupino, ki naj bi razmislila o tem, kako naprej. Doslej se je sestala enkrat.