Slovenija 16.7.2015 13:52

Ptuj bo prihodnji teden zajelo glasbeno dogajanje festivala Arsana

Ptuj, 16. julija - Ptuj bo čez teden dni zajelo največje glasbeno poletno festivalsko dogajanje - festival Arsana. Letošnja, 7. izdaja festivala bo med 23. in 31. julijem postregla z več kot 60 glasbenimi dogodki, ki jih bo oblikovalo več kot 200 domačih in tujih glasbenikov. Letošnje zvezde bodo z 10 grammyji nagrajena ameriška vokalna skupina Take 6.

Festival Arsana že vsa leta poteka na Ptuju, ki je po besedah umetniškega vodje in direktorja festivala Mladena Delina mesto glasbe. Pohvali se lahko z neverjetnim številom mladih glasbenikov, pa tudi z uveljavljenimi imeni. Obenem je Ptuj tudi privlačna turistična destinacija, mestno jedro pa je zelo atraktivno za kulturne, sploh koncertne dogodke, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Delin.

Tako bo tudi letošnji festival Arsana zavzel ulice in trge mestnega jedra, pri čemer osrednje prizorišče ostaja dvorišče minoritskega samostana, ki sprejme okoli 1200 obiskovalcev in ki bo lahko kot pokriti oder gostil koncerte v vsakem vremenu. Nekaj koncertov bo tudi v slavnostni dvorani Ptujskega gradu.

Festival vsako leto posebno pozornost namenja slovenskim glasbenikom, tako bodo tudi letos nastopila priznana imena slovenske glasbene scene, kot so Rudi Bučar, Tinkara Kovač, Nuška Drašček, Gal in Severa Gjurin ter skupini Manouche in Katalena.

Za vrhunec festivala bo poskrbela a cappella skupina Take 6, ki velja za največkrat nominirano vokalno skupino v zgodovini podeljevanja grammyjev. Šest pevcev izvaja glasbo različnih žanrov, od gospela in jazza do R&B in popa. Po številu nagrad se lahko primerja z glasbeniki, kot so Stevie Wonder, Ray Charles in Whitney Houston. Med tujimi izvajalci je Delin izpostavil še kubansko zasedbo Estudiantina ensemble in ameriški Renato Chicco trio.

Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje klasične glasbe, med drugim bodo gostili profesorje z glasbenih akademij v Rimu, na Dunaju in v Parizu, pripravljajo pa tudi večer samospevov in opernih arij, ki ga bo oblikovala mlada obetavna sopranistka Nika Gorič.

Festival bo odprl koncert glasbenikov Tango Story in Nuške Drašček. Med drugim bodo premierno izvedli skladbo Ptujske vedute, ki jo je za festival napisal skladatelj Jani Golob.

Ob glasbenih dogodkih bodo pripravili tudi 7. mednarodno poletno glasbeno akademijo, otroški festival, vokalni kamp, seminarje, okroglo mizo in delavnice.

Konec avgusta bodo pestro festivalsko dogajanje na Ptuju dopolnili še Dnevi poezije in vina, ki ga pripravlja založba Beletrina. Med 26. in 29. avgustom bodo gostili 20 pesnikov iz 15 držav. Letošnji fokus bo posvečen pesnikom, ki pišejo v nizozemščini. V sklopu festivala bodo 26. avgusta pripravili tudi slovesnost ob poimenovanju ene od ptujskih ulic po pesniku Tomažu Šalamunu.