Svet 17.7.2015 5:00

Mineva 90 let od smrti nemškega slikarja Lovisa Corintha

Berlin, 17. julija - Mineva 90 let od smrti slikarja Lovisa Corintha, ki poleg Maxa Liebermanna in Maxa Slevogta velja za najpomembnejšega nemškega impresionista. Kljub začetnemu ustvarjanju v tej umetniški smeri in navdihovanju pri starejših baročnih slikarskih mojstrih, kot sta Peter Paul Rubens in Rembrandt, se je v zadnjem obdobju usmeril k ekspresionizmu.

Avstrija, Dunaj. Razstava del nemškega slikarja Lovisa Corintha. Foto: Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Razstava del nemškega slikarja Lovisa Corintha.
Foto: Xinhua/STA

Corinth se je rodil leta 1858 v takratnem vzhodnopruskem kraju Tapau. Slikarstva se je učil v Parizu, po vrnitvi v Nemčijo pa je razvil eklektični slog, v katerem so se prepletali elementi impresionizma, secesije in ekspresionizma.

Najbolj znani so njegovi pejsaži in številni portreti, obdeloval pa je tudi mitološke in svetopisemske motive. Njegov umetniški izraz, sicer poln temperamenta, je slogovno doživljal številne spremembe, v zadnjem obdobju - po kapi pa je dobil vizionarski in mračni pridih.

Ukvarjal se je tudi z grafiko, pomembne pa so tudi ilustracije književnih del Goetheja, Schillerja in Swiftovega romana Guliverjeva potovanja, v katerih se kaže nagnjenost h grotesknosti, piše v biografskem leksikonu Osebnosti. Umetnik je umrl na današnji dan leta 1925 na Nizozemskem za posledicami pljučnice.