Slovenija 17.7.2015 9:05

V Kozjanskem parku bodo odprli prenovljeni grad Podsreda

Podsreda, 17. julija - V Kozjanskem parku bodo nocoj ob 19. uri odprli prenovljeni grad Podsreda. Ob slovesnosti bodo namenu predali tudi informacijsko središče Kozjanskega parka. Odprtja se bosta udeležila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Podsreda. Grad Podsreda. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Podsreda.
Grad Podsreda.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Prenovljeni grad Podsreda je bil sicer za obiskovalce ponovno odprt že 1. julija. Obnovitvena dela, ki so se začela v začetku letošnjega leta, so med drugim obsegala prekritje dela strehe gradu, zamenjavo stavbnega pohištva ter obnovo črne kuhinje in lesenih tlakov v razstavnih prostorih slikarja Franceta Slane.

Občina Kozje pričakuje, da se bo po prenovi število obiskovalcev gradu s sedanjih 7000 povečalo na 8000 letno. Za izvedbo naložbe je občina od gospodarskega ministrstva pridobila nekaj več kot 610.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev. S tem je lahko financirala največ 85 odstotkov celotnih upravičenih stroškov, ki so bili v vlogi za pridobitev sredstev ovrednoteni na dobrih 718.000 evrov, piše na spletni strani Občine Kozje.

Grad Podsreda, ki je bil zgrajen v 12. stoletju, sodi med najpomembnejše objekte romanske arhitekture na Slovenskem, saj je njegovo srednjeveško jedro skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. S prenovo so tako zagotovili izvajanje kakovostne kulturne dejavnosti, povečanje turistične atraktivnosti regije in ustvarjanje novih delovnih mest.

Obnovitvena dela so obsegala še izdelavo novih strelovodov, osvetlitev južne in severne fasade in platoja pred glavnim vhodom gradu ter vzpostavitev avdio vodiča v treh jezikih.