Svet 17.7.2015 5:30

Ljubljanska Opera v Regensburgu s Pucinijevo La Boheme

Regensburg, 17. julija - SNG Opera in balet Ljubljana bo danes in v soboto nastopila na mednarodnem festivalu Thurn & Taxis v nemškem Regensburgu. Na svojem prvem gostovanju na tem glasbenem in gledališkem festivalu na Bavarskem bo uprizorila eno najbolj priljubljenih del železnega repertoarja, opero La Boheme Giacoma Puccinija v režiji Vinka Möderndorferja.

Ljubljana. Logotip SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival v Regensburgu vsako poletje pritegne okrog 30.000 obiskovalcev, na njem se predstavljajo mednarodno priznana imena tako iz koncertnega kot glasbenogledališkega sveta. Med letošnjimi nastopajočimi so napovedani Placido Domingo, francoska pevka Zaz in Tom Jones, je mogoče izvedeti na uradni spletni strani.

Za ljubljansko Opero bo to, kot so sporočili, finale letošnje sezone gostovanj ter obenem najpomembnejše operno gostovanje v zadnjih letih. Maja je gledališče kar šestkrat uprizorilo baletno klasiko Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega v Gledališču Verdi v Trstu, nedavno pa je nastopilo še na Studencu, v Vipavi in Portorožu.

Puccinijevo La Boheme je ansambel krstno uprizoril v sezoni 2005/06 na sceni Marka Japlja in v kostumih Alenke Bartl. Möderndorfer je v operi, ki med občinstvom velja za romantično in polno čustev, izpostavil predvsem krutost in revščino umetniškega življenja. Tematiko je približal sodobnosti in ob tem realistični svet boemov prepletel s simbolnim svetom lutk.