Slovenija 17.7.2015 10:58

Na Starem trgu se začenja festival Dobimo se pred Škucem

Ljubljana, 17. julija - Na Starem trgu v Ljubljani se bo popoldne z lutkovno predstavo Pavliha začel festival Dobimo se pred Škucem, v sklopu katerega se bo do 26. julija zvrstilo več kot 30 dogodkov. V letošnji program so poleg že ustaljenih festivalskih sklopov vključili tudi dokumentarna filma režiserja Damjana Kozoleta o umetnikih Zori Stančič in Ulayu.

Tudi letos so na Društvu ŠKUC z javnim povabilom pozvali nekaj že priznanih, večinoma pa še neuveljavljenih ustvarjalcev, ki bodo na festivalu dobili priložnost predstavitve. Pester in obsežen festivalski program bo, kot so sporočili organizatorji, poskrbel za obiskovalce različnih starosti in okusov. Obsega predvsem glasbene, literarne, gledališke dogodke, filmski projekciji, razstavi, modne performanse, ustvarjalne delavnice in Škucovo tržnico.

Program obsega ustaljene sklope, kot so Muzika na Starem trgu, Teater v galeriji, Ustvarjalno2 in Poletne ustvarjalnice. V sklopu Muzika na starem trgu se bodo med drugim predstavili Parezzago jazz Quartet, Radio mondo, Bas in glas, Metod Banko in TeoColleri, Tadej Vesenjak, Žak Štuhlač, Ida & Other Bears, Ksenija Jus in Katja Stare in All Strings Detached.

Z glasbo bo povezan tudi kabaret Sex, art & superfood, literarno vizualni večer Nakonektana poezija, zvočni performans Nine Dragičević in koncert ter ustvarjalna delavnica za otroke Smetiščni orkester.

V sklopu Teater v galeriji si bo letos mogoče ogledati dve predstavi za odrasle Wild Child in The City in Irena! Ali ne morem več! ter štiri predstave za otroke, poleg Pavlihe še predstave Cirkuški piknik, Račka in Muca Copatarica.

Festival bo vključeval tudi dvodnevni ustvarjalni delavnici Sitotisk ekspress in Pohištvo iz recikliranega kartona kot tudi deset enodnevnih ustvarjalnic.

Študentje Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti so letos pripravili razstavo Prihodnost zdaj in modno revijo, ki bo podprta z glasbeno spremljavo. V sklopu festivala bodo odprli tudi razstavo mladega portugalskega umetnika Simaa Bessa z naslovom Plastenje.

V primeru dežja se bo festivalsko dogajanje preselilo v prostore Galerije Škuc, so še sporočili organizatorji, ki so poudarili, da so vsi dogodki tudi letos brezplačni.