Svet 20.7.2015 5:30

Verdijevo korespondenco kupil njegov dom za ostarele glasbenike

Milano, 20. julija - Korespondenco italijanskega skladatelja Giuseppeja Verdija je odkupil Dom za ostarele glasbenike, ki ga je ustanovil sam Verdi. Okoli 200 pisem v zafrkljivih tonih in mestoma na robu dobrega okusa, ki si jih je Verdi izmenjeval z grofom Opprandinom Arrivabenejem, naj bi šlo na dražbo že lani, a je to ustavilo italijansko ministrstvo za kulturo.

Odločba ministrstva, da mora biti kupec Verdijevih pisem italijanski državljan, je tako onemogočila nakup več zainteresiranih tujih univerz in institucij, piše britanski BBC.

Korespondenca je tako pripadla fundaciji, ki skrbi za Verdijev dom za ostarele glasbenike v Milanu. Tam sta pokopana tudi Verdi in njegova žena. Za več kot 50 let trajajočo Verdijevo korespondenco s prijateljem Arrivabenejem je moral dom odšteti 120.000 dolarjev. Za pisma so si na dražbi sicer obetali tudi do 250.000 dolarjev.

Prijateljska pisma, začinjena tudi s sočnimi izrazi, kletvicami in intimnimi izpovedmi, obsegajo 223 strani. Obenem se v njih razkriva tudi politična in družbena klima tedanjega časa. Nekaj pisem ima v lasti tudi ameriška Univerza Yale, več pa jih je izgubljenih.