Svet 18.7.2015 0:30

Salzburg do konca avgusta poletno festivalsko mesto

Salzburg, 18. julija - V Salzburgu se bo danes začel najpomembnejši avstrijski kulturni festival. Uvedel ga bo sklop koncertov sakralne glasbe s Haydnovim oratorijem Stvarjenje, v nedeljo bo po tradiciji sledila gledališka festivalska stalnica Slehernik Huga von Hofmannstahla. Do 30. avgusta se bo v Mozartovem mestu zvrstilo več kot 200 prireditev.

Avstrija, Salzburg. Odprtje kulturnega festivala v Salzburgu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Salzburg.
Odprtje kulturnega festivala v Salzburgu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Uradno odprtje poletnega festivala v Salzburgu, ki se v tem času spremeni v en sam veliki oder, na katerem nastopijo najvidnejša umetniška imena z vsega sveta, bo prihodnji konec tedna, prav tako z moraliteto Slehernik. Sledila bo še prva operna premiera Osvajanje Mehike (Die Eroberung von Mexico) sodobnega nemškega skladatelja Wolfganga Rihma.

Na odprtju po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakujejo zveznega predsednika Heinza Fischerja in njegovega romunskega kolega Klausa Iohannisa, slavnostni govornik bo nemški pisatelj Rüdiger Safranski.

V opernem delu festivala bo med drugim mogoče videti Mozartovo Čarobno piščal, Beethovnovega Fidelia, Bellinijevo Normo in Verdijevega Trubadurja. Ta bo premierno uprizorjen avgusta, v ljubezenski trikotnik bodo vstopili Anna Netrebko, Francesco Meli in Placido Domingo.

Gledališki program bo ponudil dela Goetheja, Shakespeara in tandema Bertolt Brecht - Kurt Weill. Koncertni del bo poleg rezidenčnih Dunajskih filharmonikov gostil Berlinske in Izraelske filharmonike, Bostonske simfonike, Mladinski orkester Gustava Mahlerja in West-Eastern Divan Orchestra. Poklonili se bodo tudi 90-letnici Pierrea Bouleza.

V Salzburgu se festivali vrstijo vse leto, toda poletna prireditev predstavlja vrhunec bogatega kulturnega življenja v mestu. Z 250.000 vstopnicami in proračunom v višini 61 milijonov evrov, kolikor je znašal lani, velja tudi za največji glasbeni in gledališki festival na svetu.