Svet 19.7.2015 9:11

Na 12. reških poletnih nočeh nagrajena tudi slovenska pevca

Reka, 19. julija - S tekmovanjem mladih opernih pevk in pevcev so se v soboto sklenile 12. reške poletne noči. Prvo nagrado je prejela hrvaška sopranistka Ana Petričević, drugo turški tenorist Ibrahim Yesilay, tretjo pa slovenski baritonist Domen Križaj.

Petričevićeva in Križaj, študent solopetja na ljubljanski glasbeni akademiji, sta prejela tudi posebno nagrado Opere HNK Ivana pl. Zajca, ki obsega angažma v enem od prihodnjih projektov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nagrado Panonske filharmonije, ki bo prihodnje leto sodelovala z reškim HNK, sta prejela Yesilay in slovenska sopranistka Nika Gorič.

Goričeva je diplomirala iz klasičnega petja s poudarkom na glasbenem gledališču na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Podiplomski študij nadaljuje na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu.

Na opernem tekmovanju, ki je bilo razdeljeno v tri dele, je sodelovalo 70 pevk in pevcev z vsega sveta. V finalu jih je nastopilo devet, vsak s po dvema arijama.

Letošnje 12. reške poletne noči so pod sloganom Kljub vsemu! trajale mesec dni. Osrednji dogodek je bila integralna izvedba Trilogije o hrvaškem fašizmu (Bakhe, Aleksandra Zec in Hrvaško gledališče) intendanta reškega gledališča Oliverja Frljića in dramaturga Marina Blaževića. Vse tri kontroverzne predstave so izvedli v enem večeru.

Na programu je bilo 50 dogodkov na 17 prizoriščih.