Svet 19.7.2015 10:32

Nemški zvezdnik Lars Eidinger zavrača komedije o Hitlerju in nacizmu

Berlin, 19. julija - Nemški filmski in gledališki igralec Lars Eidinger, ki se ponaša tudi z mednarodno kariero, zavrača komedije o Adolfu Hitlerju in nacizmu. Na to temo se ne more smejati, smeh se mu v tem primeru ne zdi pravo orožje, je povedal v pogovoru za revijo nemško Focus.

V zadnjem času nastaja vse več filmov in gledaliških predstav, ki se proti temnemu obdobju nemške zgodovine borijo s humorjem, satiro. Po Eidingerjevem mnenju je humor pogosto lahko točka izogibanja, izgovora, ki v primeru Hitlerja in nacizma nima kaj iskati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi film, ki je smešil Hitlerja, je bil Chaplinov Veliki diktator iz leta 1940. V nemških kinematografih je trenutno na sporedu film z naslovom Heil režiserja Dietricha Brüggemanna, ki se norčuje iz nečimrnosti in zavisti v neonacističnem okolju.

Devetintridesetletnega Eidingerja, ki velja za veliko zvezdo nemškega filma, so slovenski gledalci nazadnje lahko videli v filmu Oblaki nad Sils Mario. Nastopil je ob Juliette Binoche in Kristen Stewart.