Slovenija 20.7.2015 9:12

Na Ljubljana festivalu ruski pianist Nikolaj Luganski

Ljubljana, 20. julija - Ljubljana festival je na 63. poletno izvedbo privabil ruskega pianista svetovnega slovesa Nikolaja Luganskega, zmagovalca prestižnih pianističnih tekmovanj. Na festivalu bo nastopil dvakrat: nocoj v Cankarjevem domu z orkestrom Slovenske filharmonije in dirigentom Urošem Lajovicem ter v torek na recitalu v Slovenski filharmoniji.

Ko je Luganski leta 1994 zmagal na tekmovanju Čajkovskega v Moskvi, so časopisi zapisali: "Bil je pravi glasbeni šok. Nihče si ni mogel predstavljati, da duša tega skromnega mladeniča asketskega, pa vendar poetičnega videza, v sebi nosi takšen vulkan s takšno odločno samokontrolo."

Danes velja za iskanega predstavnika ruskega pianizma. Nastopa na različnih svetovnih koncertnih odrih in pomembnih festivalih z najpomembnejšimi svetovnimi orkestri in dirigenti. Veliko igra tudi v komornih sestavih in s solisti. Njegov repertoar obsega več kot 50 klavirskih koncertov ter vrsto solističnih in komornih del.

Je zmagovalec prestižnih tekmovanj, kot so tekmovanje Johanna Sebastiana Bacha v Leipzigu, tekmovanje Sergeja Rahmaninov v Moskvi in tekmovanje Čajkovskega v Moskvi. Je tudi umetniški direktor Rahmaninovega festivala ter podpornik in redni gost v Muzeju v Ivanovki, ki je bil nekoč poletna rezidenca Rahmaninova. Za posnetek Rahmaninovih sonat je prejel nagradi diapason d'or in echo klassik, so sporočili s festivala.

V Cankarjevem domu bo nocoj ob orkestrski spremljavi izvedel dela Felixa Mendelssohn-Bartholdyja, Frederica Chopina in Stanislawa Moniuszka. Na torkovem recitalu v Slovenski filharmoniji pa bo poustvaril skladbi Franza Schuberta in deli Čajkovskega.