Svet 20.7.2015 15:03

V Modeni odprli muzej Luciana Pavarottija

Modena, 20. julija - V italijanski Modeni je od danes odprt muzej v spomin na velikega opernega tenorista Luciana Pavarottija. Muzej v čast leta 2007 preminulemu pevcu so uredili v njegovem nekdanjem domovanju Casa Rossa, odprt je vsak dan. Sestavlja ga 12 sob v štirih nadstropjih, v katerih je mogoče videti njegove kostume, fotografije in video posnetke.

Muzej prek fotografij, filmov in zvočnih posnetkov ne prikazuje le Pavarottijeve umetniške kariere, temveč tudi njegovo zasebno življenje. Ti po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pričajo o sijajni umetniški poti "velikega Luciana".

"Želimo obuditi spomin na velikega umetnika Pavarottija in ga prikazati obiskovalcem," je poudaril predstavnik Fundacije Luciano Pavarotti, ki upravlja s Pavarottijevo hišo. Ta je odprta vsak dan med 10. in 19. uro, na voljo so tudi vodeni ogledi. Muzej so uredili s pomočjo tenoristove vdove Nicolette Mantovani.

"Luciano bi bil gotovo vesel, da je njegova hiša odprta obiskovalcem. V njej je preživel pomembne trenutke zadnjih let svojega življenja," so poudarili pobudniki projekta.

Vilo je zasnoval sam Pavarotti, na njenem zemljišču je med drugim ustanovil tudi šolo jahanja, še poroča APA.

Pavarotti (1935-2007) je nastopal na najbolj prestižnih odrih po svetu - od milanske Scale do Metropolitanske opere v New Yorku. Poustvarjalno je bil zavezan italijanskemu belcantu - delom Puccinija, Donizettija in Bellinija pa tudi Verdija.

Uspešno se je spogledoval s popularno glasbo in se uveljavil kot eden komercialno najbolj uspešnih pevcev iz sveta klasične glasbe. Na vsakoletnih humanitarnih koncertih Pavarotti in prijatelji, ki jih je pripravljal v rodni Modeni, se je na odru pridruževal glasbenikom, kot so Sting, Bono, Joe Cocker, Eric Clapton, Mariah Carey in Celine Dion.

Širšo prepoznavnost je dosegel tudi z nastopi "treh tenorjev" - Placidom Domingom in Josejem Carrerasom, ki so med drugim odmevno nastopili na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1990 v Italiji.

Nazadnje je javno nastopil leto in pol pred smrtjo na odprtju zimskih olimpijskih iger leta 2006 v Torinu, ko je s svojim zaščitnim znakom, arijo Nessun Dorma iz Puccinijeve opere Turandot, še enkrat navdušil milijardno občinstvo.

Deset let pred smrtjo se je slavni pevec ustavil tudi v Ljubljani. Njegov koncert je bil eden od vrhuncev prireditev Evropskega meseca kulture v slovenski prestolnici.