Svet 21.7.2015 5:00

Cecilia Bartoli bo ustanovila orkester v Monte Carlu

Rim/Monte Carlo, 21. julija - Italijanska operna pevka Cecilia Bartoli, umetniška vodja binkoštnega festivala v Salzburgu, gre novim izzivom naproti. Kot je povedala v intervjuju za milanski dnevnik Il Giornale, so jo v Monte Carlu zaprosili, da ustanovi orkester, imenovan Les musiciens du prince. "Začnemo leta 2016," je dejala po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

V prihodnosti se želi Bartolijeva bolj posvetiti renesančni glasbi, predvsem skladateljem, kot so Monteverdi, Caccini in Strozzi. "Podrobnejših načrtov zaenkrat še nimam, toda to je moja velika želja," je povedala sopranistka.

Bartolijeva, ki bo salzburški binkoštni festival po pogodbi vodila še do leta 2021, bi bila pripravljena prevzeti tudi vodenje katerega od italijanskih gledališč. "Toda to bi storila pod pogojem, da bi vse odpovedala in začela z ničle. Stvari se je treba lotiti celostno. Na žalost je vse preveč mehanizmov, ki ne delujejo," je kritična 59-letnica.

V Rimu rojena pevka ne izključuje morebitnega sodelovanja s kolegi iz popularne glasbe. "Prav rada bi pela s Stingom. Njegovo sodelovanje z angleškim lutnarjem in skladateljem Johnom Dowlandom, kar je izdal tudi na plošči Songs From The Labyrinth, me je navdušilo. Vendar pa bi to moral biti skupen in pomenljiv projekt. Samo petje na koncertu me ne zanima," pravi Bartolijeva.

Stinga je spoznala v eni nemških televizijskih oddaj, kjer sta bila gosta. "Pogovarjala sva se, nato pa pa sva drug drugega izgubila izpred oči. Vendar pa sem kadarkoli pripravljena sodelovati," je dejala pevka.

Poleg klasične glasbe je navdušena nad rockom. "Obožujem rock, vendar pogrešam močne skupine iz starih časov, kot sta Pink Floyd ali Rolling Stones," je še povedala v intervjuju.