Svet 27.7.2015 5:00

Pred 75 leti se je rodila Pina Bausch

Wuppertal, 27. julija - Pred 75 leti na današnji dan se je rodila svetovno znana plesalka in koreografinja Pina Bausch, ki je s svojim plesnim gledališčem v Wuppertalu spremenila pojmovanje sodobnega plesa. Bauscheva je preminila pred šestimi leti, toda njena skupina je na podlagi bogate dediščine usmerjena k novim ciljem.

Kitajska, Peking. Nemška koreografinja in inovatorka plesnega teatra Pina Bausch. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Nemška koreografinja in inovatorka plesnega teatra Pina Bausch.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pina Bausch je vse počela drugače. V njenih koreografijah so se plesalci smejali, jokali in govorili. Nekateri v njeni skupini so bili zelo mladi, nekateri stari več kot 50, 60 let, kar je bilo v drugih plesnih skupinah nepredstavljivo. Nikoli je ni zanimala zgolj forma, temveč človek v vseh svojih običajnih, tragičnih in komičnih razsežnostih.

Pina Bausch je v 70. letih minulega s preseganjem meja med plesom, gledališčem, filmom, literaturo in drugimi umetnostmi na začetku pretresla občinstvo, potem je postala ikona.

Gledališče je vodila od leta 1973. Do svoje smrti je na oder postavila 40 predstav, njene najbolj znane koreografije so Cafe Müller, Das Frühlingsopfer in Kontakthof, s katerimi je obredla ves. Nemški režiser Wim Wenders se ji je poklonil s filmom v 3D tehniki s preprostim naslovom Pina.

Zdajšnje vodstvo se je odločilo za nove predstave, saj wuppertalsko gledališče ne sodi v muzej. 35-članski ansambel za 18. september napoveduje praizvedbo predstav svetovno znanih koreografov. Povabljeni so Tim Etchells, tandem Cecilea Bengolea in Francois Chaignaud in Theo Clinkard, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Smo živa skupina, spremembe so del nas," je povedal Lutz Förster, eden od Pinih plesalcev, ki vodi njeno gledališče od leta 2013. Leto poprej je skupina medse sprejela 12 novih plesalcev, na avdicijo se jih je prijavilo 1200.

"Pina ni potrebovala libreta in zakoličenega koncepta, saj je tako močno zaupala sodelavcem," je o njenem delu povedal sodelavec Stefan Hilterhaus,

Novih predstav se veseli tudi njen sin Salomon Bausch, ki predseduje Fundaciji Pine Bausch. V sklopu fundacije nastaja digitaliziran arhiv s posnetki in pričevanji, ki bo dosežke Pine Bausch ohranil za prihodnje generacije.