Slovenija 22.7.2015 12:08

Narodna galerija vabi s podaljšanim odpiralnim časom ob četrtkih in poletnimi vodstvi

Ljubljana, 22. julija - Narodna galerija v tem poletju vabi obiskovalce s podaljšanim odpiralnim časom ob četrtkih. V juliju in avgustu je namreč odprta do 21. ure, vsak četrtek izvajajo tudi vodstva za odrasle in delavnice za otroke. Kar petkrat na teden pa so pripravili 45-minutna vodstva po največjih umetninah, s čimer želijo pritegniti več turistov.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poletni četrtki obiskovalcem vsak teden omogočajo tri dodatne ure, saj se galerija običajno zapre ob 18. uri.

"Po uspešnem receptu, ki smo ga preizkušali ob razstavi Slikati v Normandiji, smo tudi ob poletnih četrtkih pripravili dejavnosti za odrasle in za otroke oziroma družine. Rdeča nit vsega dogajanja je poletje. Vsak četrtek izmenično predstavljamo stalno zbirko in aktualno občasno razstavo Vrnitev ambasadorjev umetnosti. Nekaj četrtkov smo programsko razširili še s koncerti mladih glasbenikov s konservatorija za glasbo in balet," je za STA povedala Kristina Preininger, ki je program pripravila.

Vodstva po razstavišču so nekoliko krajša in povezana s poletnimi temami. Tako so, denimo, izpostavili Poletje Ivane Kobilice ali Karingerjeve in Pernhartove poglede na Triglav ter Bohinjsko in Blejsko jezero. Sledile bodo poletne impresije Matije Jame ter Marijine podobe, ki jih bodo izpostavili ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Vmes se zvrstijo še vodstva po občasni razstavi - ta zajema izbrana dela, ki so bila na diplomatskih in konzularnih predstavništvih nekdanje SFRJ -, kjer malce več pozornosti posvetijo eni od evropskih prestolnic, od koder so vrnjene umetnine prišle.

V povezavi s tem potekajo tudi delavnice za otroke, je pojasnila Preiningerjeva. Program zaenkrat še ni množično obiskan, saj so ga uvedli prvič.

Za turiste in vse obiskovalce so v tem poletju pripravili tudi vodstva Spoznajte bisere Narodne galerije. Vodstva po največjih umetninah galerije potekajo ob torkih, četrtkih in nedeljah ob 11. uri ter ob sredah in petkih ob 16. uri.

Osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost želi s tem pritegniti več turistov. Izdelali so tudi priročen zemljevid, s pomočjo katerega si turist lahko sam ogleda, kje so slikarji živeli ali ustvarjali, in kje se dela, predvsem javni spomeniki, nahajajo v središču Ljubljane.

Izdelali so tudi posebno zloženko v angleškem jeziku, ki je na voljo v turističnem informacijskem centru ter večini ljubljanskih hotelov in hostlov.

Kot pravi kustos Michel Mohor, je zanimanje za vodstvo različno od dneva do dneva, v zadnjih dveh tednih pa so gostili večinoma turiste iz ZDA in Madžarske. Na vodstvih jim predstavijo tisto, kar je pomembno za Ljubljano in Slovenijo, nekoliko dlje se ustavijo le pri Kobilici in Ivanu Groharju. Ta dva jih ponavadi tudi najbolj pritegneta, medtem ko je zanimanje za druge umetnike odvisno od osebnega okusa.