Na hitro prelistano 25.7.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. julija - Pri mariborski založbi Litera so izdali roman Milana Kleča z naslovom Koralde, pri Mladinski knjigi pa v seriji Pravila lopovov ameriške avtorice Sarah MacLean knjigo Lopov ostane lopov. Založba Zala je izdala mladinski roman irske pisateljice Siobhan Dowd Čisti krik ter slikanico nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm Obisk.

Ljubljana Roman Milana Kleča z naslovom Koralde. Foto: STA

Ljubljana
Roman Milana Kleča z naslovom Koralde.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Sarah MacLean z naslovom Lopov ostane lopov. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Sarah MacLean z naslovom Lopov ostane lopov.
Foto: STA

Ljubljana Slikanica Antjeje Damm z naslovom Obisk. Foto: STA

Ljubljana
Slikanica Antjeje Damm z naslovom Obisk.
Foto: STA

Ljubljana Roman Siobhana Dowda z naslovom Čisti krik. Foto: STA

Ljubljana
Roman Siobhana Dowda z naslovom Čisti krik.
Foto: STA

KORALDE - KLEČEV ROMAN, ZAZNAMOVAN Z REFLEKSIJO PTIČJEGA VEDENJA

V tokratnem romanu Koralde lahko bralec spremlja protagonista, ki v začetku preučuje ptičje petje: "Bilo je enkrat zvečer, ko sem zaslišal nekakšne ptičji stok. Ja, tudi ptiči jokajo očitno, očitno, nisem pa nikoli slišal, da bi zvečer, se pravi ponoči..." in pa: "Bil sem v temi in pred blokom in se počasi odpravljal v svoje stanovanje. Tisti ptič mi je torej obudil nekakšne spomine. Temu ne morem drugače reči. Nekako me je na čuden način vzdramil, zbudil, ruknil in gotovo še kaj". Samotno preučevanje pa kmalu prekine dekle, ki prinese drugačne zaplete v čustvenem svetu.

Pisatelj, dramatik in pesnik Milan Kleč (1954) v svojih delih združuje fantastiko, grotesko in absurd. Glavne osebe največkrat zaseda bohemski umetnik. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je leta 2006 za knjigo kratke proze Srčno dober človek in zvest prijatelj prejel nagrado Prešernovega sklada.

LOPOV OSTANE LOPOV - KNJIGA O SPLETKARSKEM ŽIVLJENJU PLEMIŠKEGA ŽIVLJA

Pričujoča knjiga iz serije Pravila lopovov prinaša zgodbo hladnega in brezobzirnega markiza Bourneja, ki je bil izobčen iz visoke družbe, pri čemer mu je ostal le še plemiški naziv. Kot družabnik najrazkošnejše londonske igralnice bo tvegal vse, da si povrne svojo dediščino - tudi s poroko z vzorno in primerno Penelopo Marbury. Te zaradi razdrte zaroke in številnih ponesrečenih snubitev ne zanima miren in udoben zakon, s čimer ji bo življenje s princem londonskega prepovedanega pekla gotovo prizaneslo... Delo podpisuje ameriška avtorica več uspešnic z ljubezensko tematiko in mladimi protagonisti Sarah MacLean (1978). Za prevod knjige je poskrbela Katarina Mahnič.

ČISTI KRIK - ROMAN O IZGUBAH IN TEŽAVAH ODRAŠČANJA

Dogajanje romana je postavljeno v leto 1984 na Irsko. Glavni junakinji, najstnici umre mama, kar njenega očeta povsem zlomi. Tako mora Shell, ki ima še mlajšega bratca in sestrico, postati vezni člen družine. Obenem ima odprta še druga bojna polja: šolo, prvo ljubezen, prezgodnjo nosečnost in hude obtožbe vaščanov. Vendar se kljub vsemu mladenka ne preda, njen krik bi lahko razumeli kot klic življenju. Roman je bil večkrat nagrajen.

Siobhan Dowd (1960-2007) je napisala več del za mlade, ki so bila vsa vsaj nominirana za prestižne knjižne nagrade. V slovenskem prevodu je že izšel Barjanski otrok ter roman Sedem minut čez polnoč, ki ga je po njeni zamisli napisal Patrick Ness.

OBISK - SLIKANICA, KI ZDRUŽUJE OTROŠKI SVET S SVETOM STAREJŠIH

Slikanica Obisk v prevodu Tine Mahkota prinaša zgodbo prestrašene in osamljene gospe Elze, ki se boji pajkov, ljudi in celo dreves. Iz strahu pred zunanjim svetom je ves čas doma. Njeno puščobno bivanje pa nekega dne spremeni obisk radovednega dečka Emila. Antje Damn, ki je po poklicu arhitekta, a se je pozneje posvetila pisanju in ilustraciji knjig za otroke, je za Obisk prejela nagrado leipziški bralni kompas 2015.