Svet 24.7.2015 5:30

V MoMI filmski festival ob stoletnici Ingrid Bergman

New York, 24. julija - V newyorškem muzeju MoMA bo med 29. avgustom in 10. septembrom festival, posvečen filmom švedske igralke Ingrid Bergman. Na sporedu bo 14 filmov, med njimi klasiki Casablanca in Stromboli. Izbrali so jih njeni otroci, projekcije bodo spremljali tudi njihovi nagovori.

O življenju in delu mame bodo spregovorili Pia Lindström, Roberto Rossellini Jr., Isabella Rossellini in Ingrid Rossellini, so sporočili iz muzeja. Leta 1982 preminula hollywoodska zvezda bi prav 29. avgusta praznovala 100 let.

Bergmanova, rojena v Stockholmu, je zaslovela z naravno lepoto in igro, ki je bila daleč od glamurja in izumetničenosti igralk iz 30. let minulega stoletja.

Po šolanju na Kraljevi igralski akademiji in uspešnih nastopih v nekaj švedskih filmih je leta 1938 odšla v Hollywood, kjer je leto pozneje debutirala v filmu Intermezzo, a Love Story. V 40. letih minulega stoletja je sodelovala z Alfredom Hitchcockom, svetovno slavo pa je dosegla z vlogo Ise Lund v Casablanci.

Po letu 1949, ko je zapustila prvega moža Pettra Lindströma in odšla k režiserju Rosselliniju v Italijo, je dozorela v psihološko prefinjeno in prepričljivo interpretko. Z Rossellinijem je posnela nekaj poglobljenih in zelo osebnih vlog. Med pomembnejšimi filmi, v katerih je nastopila, velja med drugim omeniti Komu zvoni (1943), Gaslight (1944) in Ivana Orleanska (1948).