Slovenija 24.7.2015 11:29

Goran Bertok razstavlja v črnomeljski cerkvi

Črnomelj, 24. julija - V cerkvi sv. Duha v Črnomlju bodo danes ob 20. uri odprli razstavo fotografa Gorana Bertoka z naslovom Ogenj, rdeča. Nagrajenec festivala avtorske fotografije Fotonični trenutki - Mesec fotografije leta 2010 se tokrat predstavlja z novo samostojno postavitvijo.

Kot je ob razstavi zapisal Robert Lozar, Bertok svoje podobe gradi premišljeno in občutljivo, njegove kompozicije so dodelane in izpiljene do perfekcije, a se seveda hkrati zaveda, da "lepa" ali "skladna" ali "urejena" kompozicija za dobro fotografijo nikakor ne zadostuje.

"Če se fotograf zadržuje predvsem v polju kompozicijskih enačb, počne zgolj tisto, kar slikarji počnejo že tisočletja. Fotografija se mora izviti iz objema slikarstva in izhajati iz temelja svoje lastne fenomenologije: zapisovanja svetlobe. Na površino fotografske podobe se zapiše, vtisne svetloba dogodka ali prizora, ki mora nagovarjati naše eksistencialno jedro. V Bertokovih podobah se iz večinoma nedefiniranega ozadja tako postopno izvijajo prizori, ki sprva delujejo kot estetsko uglašene mizanscene, a se kmalu sprevržejo v svoje radikalno nasprotje: v ekscesno telesnost," je presodil Lozar.

Učinek Bertokovih fotografij po Lozarjevem mnenju izhaja iz paradoksnega nasprotja med pretanjeno kompozicijsko gradnjo in ekscesno vsebino. Ponekod je vtis šokanten, drugod nas prežame globoko nelagodje, celo stud, vse pa se napaja na skrajnih robovih naše telesnosti, v polju ultimativnih eksistencialij, ki koketirajo z metafizičnim poljem: rojstvo, seksualnost, ljubezen, umiranje in smrt.

Leta 1963 rojeni Bertok je diplomiral iz novinarstva. Deluje kot samostojni umetnik. Z usmerjanjem foto objektiva predvsem v območje nasilja nad človeškim telesom mu je uspelo oblikovati in utrditi svojstveno obliko fotografske estetike. Predstavlja se tako na samostojnih kot skupinskih razstavah.