Svet 25.7.2015 0:30

Letošnji Bayreuth se bo začel s Tristanom in Izoldo

Bayreuth, 25. julija - V bavarskem Bayreuthu se bo danes s tragično ljubezensko zgodbo med Tristanom in Izoldo začel letošnji festival Richarda Wagnerja, najpomembnejši poletni festival v Nemčiji. Otvoritveno premiero je režirala ena od dveh umetniških vodij prireditve Katharina Wagner. Ljubitelji Wagnerjeve glasbe bodo po petih letih lahko obiskali tudi njegov muzej.

Nemčija, Bayreuth. Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth. Festspielhaus, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth.
Festspielhaus, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Potem kot lani na Zelenem griču ni bilo produkcijske novosti, kar je običajno v letu po novi postavitvi Nibelunškega prstana, ki so ga izvedli leta 2013 ob 200-letnici Wagnerjevega rojstva, bo letošnji festival odprla srednjeveška ljubezenska zgodba s tragičnim koncem. Ta je navdihnila številna umetniška dela, poleg Wagnerjeve opere je, denimo, znan tudi film Kevina Reynoldsa iz leta 2006.

Opera je bila krstno izvedena pred 150 leti v Münchnu. V Bayreuthu so jo prvič uprizorili leta 1886, deset let po prvem festivalu. Letošnja postavitev bo 11. v zgodovini festivala, za Katharino Wagner, ki je festival še zadnjič pripravila skupaj s polsestro Evo Wagner Pasquier, pa druga operna režija na Zelenem griču. Dirigiral bo Christian Thielemann.

Do 28. avgusta se bodo v festivalni hiši izmenjale uprizoritve sedmih Wagnerjevih glasbenih dram, poleg Tristana in Izolde še Lohengrin, Leteči Holandec (v Sloveniji uprizorjen tudi pod naslovom Večni mornar) ter Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov, ki sestavljajo monumentalno Wagnerjevo tetralogijo Nibelunški prstan. Z izjemo prve so vse ostale ponovitve iz prejšnjih sezon.

Že dan po začetku festivala bodo odprli tudi vilo Wahnfried, Wagnerjev muzej, ki so ga v petih letih temeljito prenovili in razširili.