Slovenija 29.7.2015 6:00

Na Sotočju se danes začenja 16. festival Sajeta

Tolmin, 29. julija - V Tolminu se danes začenja 16. kreativni tabor Sajeta. Sotočje bo ponovno preplavil s spontanimi kreativnimi izbruhi v obliki glasbenega programa, raznolikih delavnic in projekcij. Glasbeni program bo prinesel nadžanrske kreativne godbe, med slovenskimi nastopajočimi bosta Samo Kutin in dvojec Random Logic. Sajeta se bo sklenila 1. avgusta.

Ljubljana. Organizator Sajete Janez Leban. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Organizator Sajete Janez Leban.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnja Sajeta bo, kot je za STA povedala organizatorka festivala Sonja Popov Leban, ponudila zagotovo največ programa doslej. Izpostavila je, da glasbenikov, ki bodo nastopili na Sajeti, v letošnjem letu ne bo mogoče videti nikjer drugje po Sloveniji.

Sajeta na isti oder postavlja različne glasbene zvrsti - elektroniko, jazz, rock, etno, klasiko in eksperimentalno glasbo, njihov skupni imenovalec pa sta eksperimentiranje in kreativnost. V štiridnevnem koncertnem programu bodo nastopili mednarodno uveljavljeni glasbeniki iz Avstrije, Francije, Velike Britanije, Grčije, Italije, Belgije, Nemčije, Srbije in Slovenije.

Z odstopanjem od klasične festivalske zgodbe, je Sajeta v bistvu butični festival, ki vsako leto, s skrbno izbranim večzvrstnim programom, poizkuša zadovoljiti zvedavo občinstvo in v specifičnem naravnem okolju ustvariti pribežališče kreativnosti in drugačnosti, piše na spletni strani Sajete.

Čeprav je na prvem mestu glasba, festival povezuje tudi ustvarjanje na drugih področjih: film, multimedijo, poezijo, kiparstvo, performans, ples, grafiko in drugo.

Novost letošnjega festivala pa je program za otroke, ki so ga organizatorji poimenovali Sajet'ca. Ponudil bo štiri delavnice in celodnevni program. Poleg delavnice Sama Kutina, ki že vrsto let uglašuje Mičken orkester, bo do tu še otroška cirkuška delavnica, Nike Škofič bo vodila otroško likovno delavnico, Kolektiv v 30 m2 pa bo v velikem šotoru ponudil kreativne delavnice, odprte razprave in zabavne igre.

Letošnja Sajeta bo sicer ponudila 13 najrazličnejših delavnic. Po besedah Popov Lebanove so večje število delavnic, od športnih do kreativnih, začeli uvajati lani, saj se je pokazalo, da so obiskovalcem všeč.

Letošnja Sajeta bo po lanskoletni tridnevni izvedbi ponovno potekala štiri dni, organizatorji pa razmišljajo, da bi jo prihodnje leto preselili v sredino julija, da ne bi bil več razpet med dvema velikima glasbenima festivaloma. "Sajeta je majhen, butični, družinski festival, ki želi v prihodnje ponuditi še več vsebin predvsem na področju trajnostnega razvoja, to pa v času med dvema festivaloma metal in pank glasbe enostavno ni mogoče," je sklenila Popov Lebanova.