Svet 30.7.2015 5:30

Na jubilejnem 30. Farm Aidu Willie Nelson in Neil Young

Chicago, 30. julija - Na 30. humanitarnem koncertu Farm Aid, ki bo 19. septembra na jezeru Michigan, bodo med drugimi nastopili organizatorji prve izdaje - country legenda Willie Nelson ter rockerja Neil Young in John Mellencamp. Glasbeniki bodo na jubilejni izdaji opozarjali na moč velikih kmetijskih podjetji in naraščanje ponudbe gensko spremenjene hrane.

Zgodovina Farm Aida sega v leto 1985, ko so si po vzoru koncertov Live Aid Nelson, Young in Mellencamp zamislili prireditev, ki bi opozorila na težke pogoje dela in življenja ameriških družinskih kmetij. Na prvi izdaji so med drugimi nastopili Bob Dylan, Johnny Cash, B.B. King in Lou Reed, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Letošnji koncert bodo med drugimi zaznamovali Dave Matthews, Kacey Musgraves ter skupina Imagine Dragons. Po tradiciji prireditve bodo na prizorišču prodajali na družinskih kmetijah ekološko pridelano hrano.

Prav družinske kmetije so tiste, ki jih festival podpira in v svet pošilja sporočilo o potrebi po zmanjšanju moči velikih kmetijskih podjetji. "Industrijsko kmetovanje ne služi družinskim kmetijam, našim gospodarstvom in javnemu dobremu," so opozorili na festivalski spletni strani.

Pri Farm Aidu se med drugim zavzemajo tudi za transparentno označevanje gensko spremenjene hrane. Young je znan po kritiki gensko spremenjene hrane, česar se je dotaknil tudi na svojem zadnjem albumu The Monsanto Years.

V 30 letih so s koncerti Farm Aid zbrali 48 milijonov ameriških dolarjev za podporo družinskim kmetijam.