Slovenija 30.7.2015 9:01

Uspešno izveden projekt Skriti otroci 2. svetovne vojne o usodah ilegalčkov v Ljubljani

Ljubljana, 30. julija - Evropski projekt Skriti otroci 2. svetovne vojne, ki se v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) zaključuje konec meseca, je pripeljal do zanimivih rezultatov. V obliki video intervjujev je bilo zbranih in posnetih 17 pričevanj nekdanjih ilegalčkov, evidentiranih je bilo 732 enot muzejskega gradiva.

Ljubljana. Kustos razstave Blaž Vurnik. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Kustos razstave Blaž Vurnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po besedah pobudnika projekta Blaža Vurnika, kustosa za obdobje novejše zgodovine v Mestnem muzeju Ljubljana, je bil projekt v celoti naravnan k obravnavi otroštva v vojni brez kulturnih, nacionalnih, verskih ali političnih utemeljevanj. Otroštvo v vojni so obravnavali kot univerzalno zgodbo otroštva v svetu, na katerega otroci nimajo vpliva, njihova vloga v njem pa je lahko izključno vloga žrtev.

V 18 mesecih je bila izvedena obsežna raziskava medvojnega in povojnega življenja otrok - ilegalčkov, ki so 2. svetovno vojno preživeli v Ljubljani brez staršev in zavetja svojih družin. V osrednjem, muzejskem delu projekta so navezali stike z okoli 40 od skupno evidentiranih 184 nekdanjih ilegalčkov ter opravili večkratne razgovore s 26, s 17 pa so posneli intervjuje. Tako je nastalo za okoli 35 ur video dokumentacije pričevanj o otroštvu med vojno v Ljubljani.

Hkrati je potekalo evidentiranje dediščine, povezane z ilegalčki. Evidentiranih je bilo 732 enot gradiva - različnih predmetov, fotografij, korespondence, osebnih dokumentov in podobnega gradiva. Nekateri nekdanji ilegalčki so gradivo muzeju podarili, muzejsko zbirko vojne Ljubljane je tako obogatilo preko 100 predmetov.

V okviru projekta, ki je delno financiran s strani programa Evropa za državljane, Evropski spomini, je nastal spletna stran www.skritiotroci.si, na kateri je predstavljeno v projektu zbrano gradivo in zgodbe nekdanjih ilegalčkov.

V sodelovanju s Televizijo Slovenija je nastal dokumentarni film Ilegalčki v režiji Marka Cafnika in po Vurnikovem scenariju. Film so si v Mestnem muzeju Ljubljana konec junija predpremierno ogledali povabljeni nekdanji skriti otroci, ki so se organizirano srečali prvič po letu 1957, in drugi sodelavci projekta. Na TV Slovenija ga bodo premierno predvajali predvidoma jeseni.

Usode otrok med in po 2. svetovni vojni je obravnavala tudi mednarodna konferenca, ki je aprila potekala v Mestnem muzeju Ljubljana. Prispevki s konference bodo konec leta izšli v posebni številki revije Borec.

Z namenom nagovoriti mlajše generacije je aprila izšel strip Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941-1945, ki je nastal v sodelovanju Vurnika in Zorana Smiljanića. Zgodba v stripu spremlja ljubljansko družino, ki doživlja in preživlja okoliščine druge svetovne vojne v mestu.

Na strip se je navezovala tudi razstava, ki so jo MGML pripravili ob 70-letnici konca druge svetovne vojne. Na njej so bile razstavljene posamezne strani stripa skupaj z muzejskimi predmeti in originalnimi fotografijami, ki se pojavljajo v stripu.

Skriti otroci v Ljubljani, ki se jih je že med vojno oprijel izraz ilegalčki, so bili otroci aktivistov, podpornikov odporniškega gibanja, partizanov, ubitih talcev, internirancev in taboriščnikov. Osvobodilna fronta je v okviru organizacije Slovenske narodne pomoči otrokom poiskala rejniške družine, materam z majhnimi otroki, ki so se skrivale, pa možnost nastanitve. Organizacija je preko svojih članic za otroke zbirala pomoč v denarju, hrani, oblačilih, nakaznicah in drugih življenjskih potrebščinah.