Svet 31.7.2015 6:00

V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju razstava o Rubensovi sliki Kožušček

Dunaj, 31. julija - V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju so na ogled postavili manjšo razstavo, ki predstavlja najnovejša znanstvena spoznanja o znameniti Rubensovi sliki Kožušček. Umetnik je na delu, ki datira v leta 1638 in 1640, svojo drugo ženo Heleno Fourment upodobil v krznenem plašču.

Ljubljana. Razstava, umetnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Razstava, umetnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Portret Helene Fourment, ki je na sliki ogrnjena le v krznen plašč, so po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA ob razstavi Rubens zasebno - mojster portretira svojo družino, ki je bila od konca marca do konca junija na ogled v muzeju Rubenshuis v Antwerpnu, preiskali z rentgenskimi žarki.

Analiza je razkrila vse slikarjeve poteze, ki so danes očem skrite pod vrhnjimi nanosi barve. Pokazala pa je tudi jasne vzporednice s Tizianovo sliko Dekle v krznenem plašču, ki jo je Rubens med obiskom Londona videl v zbirki Karla I. in jo kopiral. Obe sliki danes hranijo v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju.

Trinajsta v nizu razstav, ki jih pripravljajo v slikarski galeriji muzeja, bo na ogled do 29. novembra.

Peter Paul Rubens (1577-1640) se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. V Antwerpnu, kamor se je preselil, je vodil slikarsko delavnico. Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan.

Sodi med glavne predstavnike flamskega baročnega slikarstva in je mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. Tematsko je bil vsestranski umetnik.