Svet 30.7.2015 11:21

V boju za zlatega leva na Mostri predvsem ameriški in italijanski filmi

Benetke, 30. julija - Na letošnji 72. beneški Mostri bodo v konkurenci za zlatega leva prevladovali ameriški in italijanski filmi, od dram maščevanja do rockerskih trilerjev. V tekmovalnem programu bo prikazanih 21 filmov, ki prihajajo še iz Avstralije, Kitajske, Francije, Izraela, Poljske, Južne Afrike in Venezuele. Mostra se začne 2. septembra.

Italija Benetke. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Italija
Benetke.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Direktor festivala Alberto Barbera je povedal, da se je letos zelo trudil, da je v program uspel vključiti nekatere filme, preden jih bodo prikazali na filmskem festivalu v kanadskem Torontu. Ta bo potekal od 10. do 20. septembra.

V tekmovalnem programu se bo letos za zlatega leva potegovalo 21 filmov. Barbera je napovedal, da program vključuje filme velikih sodobnih avtorjev, nekaj je priznanih povratnikov, nekaj pa je tudi režiserjev s filmi, ki se bodo za nagrade potegovali prvič. Napovedal je izviren program, poln presenečenj.

V konkurenci bodo številni ameriški filmi. Za ZDA se bosta za zlatega leva med drugimi potegovala Cary Fukunaga z dramo o otrocih vojakih Beasts of No Nation ter Drake Doremus s filmom Equals - futuristično ljubezensko zgodbo, ki naj bi spominjala na roman Georgea Orwella 1984. Veliko pozornosti bo verjetno pritegnil ameriški stop-motion animirani film Anomalisa v režiji Dukea Johnsona in Charliea Kaufmana. Slednji je napisal scenarij o moškemu, ki ga ohromi njegova svetovljanskost.

Tudi Italija beleži močno prisotnost med filmi v tekmovalnem programu. Med drugim z najnovejšim filmom mojstra groze Marca Bellocchia, naslovljenem Sangue del mio sangue. V filmu italijanskega režiserja Piera Messine L'attesa o ljubezenski zvezi med dvema ženskama bo nastopila igralka Juliette Binoche. V tekmi za nagrado bo tudi italijanski režiser Luca Guadagnino, ki je posnel ameriški triler A Bigger Splash s Tildo Swinton in Ralphom Fiennesom.

Večkrat nagrajenega režiserja Oliverja Hermanusa bo doletela čast, da bo predstavil prvi južnoafriški film, ki se bo potegoval za zlatega leva. Njegov film Endless River prinaša zgodbo moškega, ki se želi maščevati tolpi, ki je ubila njegovo ženo in otroke. V programu so še filmi mednarodno priznanih režiserjev, kot so Amos Gitai, Alexander Sokurov, Pablo Trapero in Atom Egoyan.

Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlatega leva, bo predsedoval mehiški režiser Alfonso Cuaron. V njej je tudi nekaj v zadnjem času nagrajenih režiserjev. Med člani žirije sta tako poljski režiser Pawel Pawlikowski, ki je letos za film Ida prejel tujejezičnega oskarja, ter turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je lani za film Zimsko spanje prejel zlato palmo na filmskem festivalu v francoskem Cannesu.

Organizatorji pričakujejo, da bo na veliko zanimanje naletel tudi komični kratki film Martina Scorseseja, v katerem Robert De Niro, Leonardo DiCaprio in Brad Pitt igrajo sami sebe.

Festival, ki bo na beneškem Lidu potekal med 2. in 12. septembrom, bo letos odprla svetovna premiera 3D gorniške srhljivke Everest v režiji Baltasarja Kormakura, v katerem v glavni vlogi nastopa igralec Jake Gyllenhaal.

V ospredju Mostre bo med drugimi hollywoodski zvezdnik Johnny Depp, ki bo na festivalu predstavil film Black Mass v režiji Scotta Cooperja. V njem je upodobil enega najbolj razvpitih ameriških gangsterjev Whiteyja Bulgerja. V Cooperjevem filmu nastopata tudi Kevin Bacon in Sienna Miller, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.