Slovenija 4.8.2015 5:00

V Tolminu bodo do petka počitnikovali punk rockerji

Tolmin, 4. avgusta - Na tolminskem Sotočju se bo danes začela 5. izdaja festivala Punk Rock Holiday. Med odmevnimi imeni bodo do 7. avgusta nastopili Against Me!, Flogging Molly, Satanic Surfers, Beatsteaks, Less than Jake in Elvis Jackson. Nastopile bodo tudi zasedbe, ki krojijo svežo evropsko punk rock sceno, kot so Forus, Adrenalized in Darko.

Organizator festivala Andrej Sevšek je za STA povedal, da so skupine Forus, Adrenalized in Darko "neke vrste trendsetterji novodobnega evropskega tehničnega skate punka". Po njegovih besedah večina letošnjih nastopajočih v Tolmin prihaja z novimi izdelki. Zasedba Against Me! bo nastopila prvič in med drugim predstavila po mnenju Sevška izjemno ploščo Transgender Dysphoria Blues, ki je nastala ob preobrazbi pevca zasedbe v pevko Lauro Jane Grace.

Festival Punk Rock Holiday letos napada petič. Kot je povedal Sevšek, je za občinstvo festival dosegel svoj smisel tretji dan tretje izdaje. "Tedaj so odpadla klasična pritoževanja in iskanja napak na vsakem koraku, saj so končno razumeli, da nočemo ustvariti v celofan zavitega festivala, kjer bo vse logično, urejeno in bo delovalo kot zaključena celota, kjer vsak dobi točno to, kar na festivalu pričakuje. Ko so ga povsem posvojili in začeli izključno uživati v tem, kar ponuja izven nekih navideznih okvirov. Tedaj je atmosfera naravnost eksplodirala. Tako, da, seveda, vizije so se uresničile. Danes je festival eden najbolj cenjenih na svetu predvsem zaradi atmosfere, ki je za mnoge nepojmljiva."

Na vprašanje, kaj dela festival, na katerem so nastopile že številne legende punk rocka, tako prepoznaven, je Sevšek odgovoril, da se predvsem otepajo trendov: "Trendi namreč pridejo in gredo, mi pa želimo postati konstanta. Tudi v ponudbi nastopajočih. Oklepamo se bandov, ki kraljujejo v klubskih okvirih. Ki znajo stopiti v sožitje s publiko."

V letu 2014 se je število obiskovalcev Punk Rock Holiday skoraj podvojilo, organizatorji pa tudi letos pričakujejo dober obisk. Večina obiskovalcev prihaja iz tujine, Slovencev je manj kot 20 odstotkov.